Moldova

După ce Renato Usatîi a permis deschiderea piețelor din Bălți, oamenii au fost aşteptaţi de poliţie

După mai multe promisiuni, comercianții din pieţele din Bălți rămân cu ochii în soare. În timp ce primarul Renato Usatîi le-a spus oamenilor că pot ieşi deja să-şi vândă marfa, la poarta pieţei, aceştia au fost aşteptaţi de poliţie, care le-a interzis accesul.

”Tot orașul lucrează, dar la noi la piață e virus? Ce înseamnă asta? Să închidă tot. Fabricile lucrează, magazinile lucrează, dar noi să tăcem?”

Comercianţii din Bălţi au venit de dimineaţă la piaţa din oraş, cu gândul că îşi vor putea relua activitatea, după ce Comisia locală pentru Situaţii Excepţionale a permis luni acest lucru, deşi autorităţile centrale au dispus ca pieţile din Chişinău şi Bălţi să rămână închise cel puţin până în 31 mai.

”Da, este periculos. Da, e un virus, dar asta nu înseamnă că trebuie să încetăm să trăim.”

Pentru că nu au respectat deciziile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, primarul Renato Usatîi şi directorul pieţei riscă să fie amendaţi

"Dacă un funcționar fie el primar, prim-ministru sau alt „cinovnic” i-a decizii contrar legislației trebuie să îşi asume responsabilitățile. Bineînțeles că instituțiile statului vor reacționa . Şi apropo trebuie să reacționeze şi în privința administratorului pieței, care desigur nu trebuie să deschidă şi agenții economici", a declarat premierul Ion Chicu. 

În pofida sancţiunilor, Comisia locală pentru Situaţii Excepţionale a decis să le permită oamenilor să revină la tarabele lor de miercuri. Hotărârea nu a fost aprobată unanim, pe motiv că nu toți oamenii respectă recomandările epidemiologilor.

”Trebuia să vă aliniați și să păstrați distanța de un metru și jumătate, să arătați prin asta respectul. Și măști trebuie să purtați corespunzător. Sunt medic, aşa nu mă convingeți că suntem în siguranţă”, a declarat Veaceslav Batîr, directorul Centrului Medicilor de Familie Bălți.

Piaţa Centrală din Capitală şi cea din Bălţi au fost închise la mijlocul lunii martie, când a fost instituită stare de urgenţă în ţară. La şedinţa Comisiei locale pentru Situaţii Excepţionale de luni, specialiştii din sănătate au atras atenţia asupra situaţiei grave din Bălţi şi au recomandat autorităţilor să nu deschidă piaţa.

În prezent, în municipiu sunt înregistrate 220 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

Football news:

Baros will end his career at the end of the season
Pogba and Brunu were injured when they collided in training. The Bournemouth game is in question (Daily Mail)
Ex-President of Barca Gaspar: Messi has a few more years to be the best player in the world
Morata scored a double for Atletico for the first time since March last year
Rummenigge on Tiago: there have been no Contacts with Liverpool, but he wants something new
Rivaldo on Messi in Juve: The world will boom. The Duo of Lionel and Ronaldo will go down in history
Atletico Interrupts the penalty for the second match in a row. Morata converted an 11-yard shot from the 2nd attempt