Moldova

Măștile eco ar putea salva planeta de deșeuri de plastic de pe urma COVID-19

Măștile eco ar putea salva planeta de deșeuri de plastic de pe urma COVID-19

Abaca este o specie de bananier originară din Filipine, foarte căutată pentru fibrele sale.

În zilele noastre, fibra de abaca este utilizată pentru fabricarea frînghiilor, a pliculețelor de ceai sau a bancnotelor. Deși este la fel de durabilă ca poliesterul, fibra de abaca, cunoscută și drept cînepă de Manila, se poate descompune în doar două luni. Aceasta ar putea înlocui cu succes plasticul din măștile de protecție și din halatele de spital, informează smartradio.ro.

Vînzările de măști de protecție de unică folosință ar putea ajunge pînă la sfîrșitul anului la uriașa cifră de 166 de miliarde de dolari. „Dacă ne luăm toți măști din fibre sintetice, se vor strînge în depozite sau vor rămîne prin natură, fiindcă durează mult timp pentru a se descompune”, avertizează Kennedy Costales, directorul Agenției de Fibre din Filipine.


Companiile mari sînt reticente în înlocuirea plasticului cu alternative biodegradabile: îi îngrijorează costurile și posibilitatea ca aceste materiale să nu fie suficient de eficiente pentru uz medical.

Însă un studiu realizat de Departamentul de Știință și Tehnologie din Filipine arată că abaca este mai rezistentă la apă decît o mască N-95 comercială și că se încadrează în intervalul dimensiunilor de pori recomandat de Centrul Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Din păcate, producătorii spun că nu ar putea ține pasul cu cererea. „Abaca este ca aurul prețios pentru Filipine, dar a fost de multe ori ignorată, pentru că guvernul acordă prioritate culturilor care hrănesc oamenii”, a spus Costales. „E o oportunitate ratată pentru noi”.


Football news:

Bayern Munich and Borussia Dortmund are Interested in Barcelona forward de La Fuente
Rodgers has 100 WINS in the Premier League in 210 games. Only Ferguson, Dalglish and Keegan have a better result among the Brits
Ferran Torres: I Knew that Manchester City have strong players, and in training I saw how
Leicester scored 6 points in the opening two rounds of the Premier League for the first time since the 2015-16 championship season
Magnus Carlsen: Edegor's Appearance at the start of my real is amazing
Rummenigge on saying goodbye to Tiago: He hugged me and cried for 5 minutes. I had tears too
Betis Pellegrini scored 6 points in 2 rounds of La Liga. The club is managed for the 3rd time in history