Moldova

OMS avertizează Rusia în legătură cu riscul de „răspândire exacerbată„ a coronavirusului în timpul paradei militare din 24 iunie, la care vor participa și 75 de militari moldoveni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat joi Rusia asupra faptului că evenimentele în masă riscă să răspândească noul tip de coronavirus, cu câteva zile înainte ca Moscova să organizeze parada pentru aniversarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează dpa, citat de Agerpres. La parada militară de la Moscova vor participa și 75 de militari moldoveni.

Adunările în masă constituie un risc pentru o „răspândire exacerbată”, a declarat Catherine Smallwood, reprezentantă a OMS, în timpul unei conferinţe de presă pe tema actualei situaţiei pandemice din Rusia.

OMS este abilitată să ofere îndrumări autorităţilor ruse, în efortul de a reduce acest risc, a spus Smallwood.

Rusia a raportat mai mult de 560.000 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, al treilea cel mai mare număr din lume după SUA şi Brazilia. De asemenea, Rusia a înregistrat mai mult de 7.600 de decese cauzate de COVID-19, dintre care 500 de lucrători medicali.

La rândul său, reprezentanta OMS Melita Vujnovic a anunţat că Rusia a testat în jur de 11% din populaţie, ceea ce oferă o imagine generală – “o imagine reală” – asupra răspândirii virusului în această ţară.

Parada în onoarea celei de-a 75-a aniversări de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa a fost reprogramată pentru 24 iunie în urma unei amânări cauzate de pandemie.

Pe 14 iunie, 75 de militari moldoveni au plecat în Rusia, țară cu 8.835 de cazuri noi de COVID-19, pentru a participa la paradă.

Militarii moldoveni au plecat în Federația Rusă în timp ce țara se află pe locul 3 în lume după numărul de cazuri de COVID-19 – 528.964.

Ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, urmează să fie audiat în Parlamentul de la Chișinău în legătură cu plecarea celor 75 de militari moldoveni în Federația Rusă, pe timp de pandemie de COVID-19, pentru a participa la parada de la Moscova.

Uniunea Sovietică a avut zeci de milioane de morţi în acel război, cel mai mare număr printre forţele aliate. Victoria asupra Germaniei naziste rămâne o sursă considerabilă de mândrie naţională în Federaţia Rusă.

Rusia plănuia să organizeze parada de Ziua Victoriei pe 9 mai, când se aniversează capitularea Germaniei naziste. În aprilie, preşedintele Vladimir Putin a amânat-o pentru 24 iunie, în condiţiile în care numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus creştea vertiginos.

Noua dată coincide cu aniversarea paradei care a avut loc în 1945 la Moscova.

Sursa: ZdG, Agerpres

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Football news:

Pioli on Zlatan's failure to score against Parma: He was angry with himself. On the field, he turns into a lion
Manchester City have agreed a contract with Ferran Torres. He is seen as a replacement for Sane
Mourinho on Tottenham: We will fight until the end to reach the Europa League
Dzeko scored 15 goals in Serie A with his head. Over the past 5 years, only Pavoletti and Zapata have more
Sarri on 3:3 with Sassuolo: there Were moments of passivity that are difficult to explain
Arteta about 2:1 with Liverpool: the Gap between the teams is huge for today
Jurgen Klopp: Arsenal didn't have any real chances. We played brilliantly, but two episodes killed the game