Moldova

Populația Moldovei va scădea dramatic: Prognozele sumbre ale ONU și demografilor locali

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Conform celei mai recente prognoze a Organizației Națiunilor Unite (ONU), populația Republicii Moldova, cu tot cu regiunea transnistreană, va fi de numai 2 milioane de locuitori în anul 2100.

Analizând datele, observăm că demografii ONU au luat ca punct de pornire pentru ultimul raport numărul vechi al populației noastre, potrivit căruia Republica Moldova ar avea peste 4 milioane de locuitori, cu tot cu populația din regiunea transnistreană (3,55 milioane + 476 mii locuitori din regiunea transnistreană).   

Dacă s-ar fi condus de datele demografice revizuite la mijlocul lunii iulie de Biroul Național de Statistică (BNS), ONU ar fi estimat pentru Republica Moldova o populație de aproximativ un milion de locuitori către anul 2100.

BNS a anunțat că Republica Moldova are o populație de doar 2,68 milioane de persoane, nu de 3,55 milioane cum era anunțat oficial anterior. În plus, aceste 2,68 milioane nu-i includ și pe oamenii din regiunea transnistreană.

BNS a revizuit în scădere numărul populației, pentru că i-a exclus din total pe moldovenii care, la situația din 1 ianuarie 2019, erau plecați peste hotare de cel puțin 12 luni.

Demografii moldoveni au făcut o prognoză mai sumbră decât cea din raportul ONU. Potrivit lor, deja către anul 2035 populația Republicii Moldova va scădea până la 2,2 – 2,3 milioane de locuitori.

Scăderea dramatică va fi determinată de mortalitatea mai mare decât natalitatea și de migrarea moldovenilor peste hotare.

În această situație, sunt necesare politici guvernamentale care ar conduce la reducerea mortalității și majorarea speranței de viață, întrucât foarte mulți cetățeni decedează la o vârstă aptă de muncă, a subliniat Olga Gagauz, vicedirector științific al Institutului Național de Cercetări Economice, colaborator științific principal al Centrului de Cercetări Demografice, în cadrul unei conferințe pe tema statisticii demografice organizată la Centrul de presă Sputnik Moldova.

Football news:

David Silva: I will miss Manchester City💙
Giovanni Simeone: I Would like to play under my father's guidance. I dream of Atletico
Van der Vaart on Maguire: he tells his wife every day: I screwed up, but I still get paid a lot
Agent de Bruyne: Kevin is not thinking about leaving Manchester City. 90% of news is nonsense
Ronaldo is the king of alcohol. I was out with Vieri, begging for beer from the media, and I figured out how to drink in front of the coach
MLS is back: almost 9 minutes of protest against racism and a giant virtual adidas logo in the center of the field
Solskjaer on MATIC: I'm Glad he stayed. We need experience in a team with children who run around