Moldova

Procurorul General interimar va fi numit de Igor Dodon, după ce deputaţii PSRM-ACUM au modificat legislaţia

Alianţa PSRM-ACUM şi-a atins scopul de a politiza încă o instituţie. Deputaţii socialişti şi cei din PAS şi PPDA au votat în mare grabă proiectul de lege care stabileşte procedura de desemnare a Procurorului General interimar în cazul în care funcţia este vacantă. Mai exact, președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un Procuror General interimar. Documentul a fost înregistrat vineri dimineaţă în Parlament, fără a avea avizele necesare. Mai mult, a fost votat în două lecturi, fără a permite opoziției să propună amendamente. Democraţii au acuzat guvernarea că îngenunchează procuratura în faţa politicului şi spun că legea e neconstituţională.

"Preşedintele Republicii Moldova poate respinge candidatura propusă de către Consiliul Superior al Procurorilor", a declarat Sergiu Litvinenco, deputat PAS. 

În acest caz intervine Parlamentul.

"Procurorul general interimar se desemnează prin decret prezidenţial la propunerea parlamentului cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor", a spus Sergiu Litvinenco, deputat PAS.

Propunerile au fost dur criticate de opoziţie, care a tras un semnal de alarmă.

"Să-i spun scandalos cred că ar fi puţin spus. Cred că este un proiect diabolic, care vine, de fapt, ca o veritabilă tentativă de uzurpare a puterii, cel puţin de uzurpare a puterii judecătoreşti, un atac la independenţa procuraturii. Propuneţi să daţi cu piciorul în Consiliul Superior al Procurorilor, să-l eliminaţi total din procedurile de desemnare", a menționat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că iniţiativa e motivată de declaraţia politică a legislativului din 8 iunie, prin care deputaţii din noua majoritate parlamentară au constatat caracterul captiv al statului. Deputaţii opoziţiei au avertizat că parlamentarii alianţei PSRM-ACUM încalcă flagrant constituţia.

"Noi am cerut să scoateţi din ecuaţie Parlamentul care nu se regăseşte în Constituţie. Îmi pare rău să constat că noi scriem o lege care urmează să fie aplicată de ori de câte ori este necesar în timp, iar dumneavoastră o faceţi din logica ca să menţineţi statul capturat", a spus Vladimir Crbotari, deputat PDM.

"Indiferent cum ar fi această declaraţie, ea nu poate înlocui normele legale şi Constituţia Republicii Moldova", a zis Denis Ulanov, deputat Partidul "Şor".

Legea a fost votată de 54 de deputaţi. La 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Consiliul Superior al Procurorilor trebuie să propună un candidat care să preia interimar funcţia de procuror general, devenită vacanta după ce Eduard Harunjen a demisionat. Plecarea lui a venit după mai multe presiuni şi tentative de demitere. Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a parcurs mai multe etape până la decapitarea Procuraturii Generale.

În 11 iunie, a votat, în prima lectură, modificări şi completări la Legea cu privire la Procuratură, fiind schimbată procedura de alegere şi demitere a procurorului general. Mai exact, concursul pentru alegerea procurorului general nu va mai fi desfășurat exclusiv de Consiliul Superior al Procurorilor, ci de o comisie independentă. Proiectul de lege mai prevede majorarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor de la 12 la 19, unii dintre aceştia fiind numiţi, pe criterii politice, de Guvern şi Parlament.

Recent, Grupul de State contra Corupției, GRECO, un comitet specializat al Consiliului Europei, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de transparenţă şi dinamica procedurii de aprobare a modificărilor Legii cu privire la Procuratură de către majoritatea parlamentară PSRM-ACUM.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: no One wins alone, unless you're Maradona
Ocampos on Messi: you Look at him as a God, but he is real. Leo helps the players
Solskjaer on the martial-Rashford-Greenwood trio: Nothing new for Manchester United. Remember Ronaldo, Rooney and Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona have won La Liga 8 times in 11 years. Historic achievement
Lineker on the CAS decision on Manchester City: it's Hard to know what will happen to the FFP rules after this
Holand's busy holidays: first I sawed trees with my father, then I had a fight with a security guard at a night club
Tebas on Manchester City's participation in European competitions: CAS does not meet the arbitration standards