logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Moldova

Victor Gaiciuc reacționează: Deputații ACUM au scos o declarație din 2016 din context și fac circ geopolitic în Parlament

„Un grup de politicieni demagogi din Blocul ACUM încearcă să-şi justifice în faţa cetăţenilor lipsa de activitate parlamentară şi criza de idei în care se află, prin inventarea de false pretexte pentru moțiuni în Parlament. Mă întristează să văd cum nişte parlamentari din Blocul ACUM plătiţi să facă legi pentru o viaţă mai bună a cetăţenilor, fac circ geopolitic pe banii cetăţenilor şi se joacă de-a deputații”, a declarat Victor Gaiciuc pentru UNIMEDIA.

Minsitrul Apărării susține că moțiunea împotriva sa face referire la discursul său din 2016, din cadrul conferinței științifice „Biserica ortodoxă din Moldova și statul. Credință și cunoaștere”, organizată de Academia de Științe a Republicii Moldova.

„Am vorbit audienţei despre forța spiritului unei armate, despre faptul că motivația cu care militarii îşi îndeplinesc misiunile este mai puternică uneori decât dotarea tehnică pe care o au. În acest context am dat şi exemplul unor armate mici ca număr, poate nu foarte dotate tehnic, dar a căror motivaţie în luptă a fost foarte mare. Aici a fost şi o referire la Donbas, pe lângă alte exemple, fără a da calificative de un fel sau altul. Asta e tot şi nimic mai mult, iar dacă exprimarea mea în acel pasaj nu a fost suficient de clară şi ar fi putut naşte întrebări, se putea viziona întregul discurs şi s-ar fi evitat speculaţiile şi manipulările”, a explicat Gaiciuc.

„O spun clar, ca să nu mai fie loc de speculaţii: ca cetățean, militar în rezervă și ministru al Apărării, am respectat și voi respecta întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai spus Victor Gaiciuc.

Deputații Blocului ACUM au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Apărării, în ședința din 29 noiembrie a Parlamentului, care se bazează pe o secvență video, în care Victor Gaiciuc face trimitere la spiritul de luptă al foțelor din Donbas.

Potrivit vicepreședintelului Parlamentului, Mihai Popșoi, Gaiciuc „susține lupta dusă de mercenarii din Donbas contra forțelor legitime din Ucraina. Faptul că domnul Gaiciuc recunoaște legitimitatea grupările armate neconstituționale reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale a Ucrainei, care vine de la un oficial al statului vecin, membru al cabinetului de miniștri și care aduce daune serioase relației noastre cu Ucraina”.

Themes
ICO