logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

Bellona jubler for BIR-initiativ

Som BA skrev i går er BIR i startgropen for å utrede mulighetene for å bygge et fangstanlegg for CO2 i Rådalen. Forbrenningsanlegget der slipper årlig ut 225.000 tonn CO2 årlig. Initiativet kommer som en følge av at myndighetene nå vil fange CO2 ved industribedrifter på Østlandet, og frakte CO2-en med skip til Kollsnes i Øygarden. Derfra skal CO2 sendes ut i havet gjennom rørledninger og injiseres i havbunnen.

I mandagens BA sa kommunikasjonssjef i BIR at prosjektet er i startgropen, men at selskapet synes plasseringen av mottaksanlegget for CO2-fangst gjør det interessant å etablere et fangstanlegg i Rådalen.

Seniorrådgiver Olav Øye i miljøstiftelsen Bellona jubler for initiativet.

– CO2-fangst og -lagring er uvurderlig for å unngå katastrofale klimaendringer. BIRs interesse viser at CO2-fangst kan bli et vanlig klimatiltak, skriver Øye i en e-post til BA.

Han mener initiativet også legger press på regjeringen og statsminister Erna Solberg (H).

– Nå blir det enda viktigere at Erna Solberg og regjeringen viderefører CO2-fangst-prosjektet for avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Lignende anlegg i Nederland og Sverige har sagt at de ønsker CO2-fangst. Men mange ser til Norge siden vi er kommet svært langt i utviklingen av storskala CO2-fangst, skriver Øye.

BIR gjør det klart at de er avhengig av økonomisk støtte fra staten for å få gjennomført et eventuelt fangstprosjekt. De får støtte fra Øye.

– Ja, vi mener staten bør bidra økonomisk til at BIR kan bygge et fangstanlegg for CO2, sier Øye til BA.

Themes
ICO