– Det jobbes kontinuerlig og vi er bekymret for spredning, sier operasjonsleder ved Irene Ragnhildstveit ved Sør Vest politidistrikt til Aftenposten. I tilfelle vinden skifter retning skal alle planer være klare.

Sokndal kommune ber alle om å være forsiktige da da det kan komme gnistregn fra brannområdene.

148 boliger evakuert

Klokken 08.30 melder politiet at det fortsatt brenner kraftig, og at mannskapene ikke har kontroll på brannen.

- 148 boenheter er evakuert, og det vurderes fortløpende om flere skal evakueres, sier Toralv Skårland, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

I dag er det ventet vind fra øst med en fart på 9-11 meter per sekund.

– Hele natten har blitt brukt til å bløtlegge områder slik at brannen skal spre seg minst mulig. Situasjonen er fremdeles kritisk, sier Skårland.

Bekymringen er at brannen vil spre seg til Knubedal og videre i retning mot bebyggelsen i Sogndalsstrand.

– Det planlegges nødvendige tiltak i forhold til dette, skriver politiet.

Det vil bli satt inn tre ekstra helikopter i tillegg til de tre som allerede er på stedet. Lokale bønder har bidratt med vannvogner. Redningsskøyten bistår også i slukkingen fra sjøsiden.

Nye mannskaper

Operasjonsleder Ragnhildsvteit ved Sør Vest politidistrikt vektlegger særlig innsatsen fra frivillige og 30 personer fra Heimevernet. Nye brannmannskaper ankom klokken 4.30. Lokale bønder bidrar med egne vannvogner og redningsskøyten er i innsats fra sjøsiden.

På morgenkvisten skal de sammen legge planene for de omfattende brannene som tirsdag utløste evakueringen av 160 boenheter og hundrevis av beboere.

– Vi har nå en gjennomgang av områdene som vurderes som mest kritiske. I løpet av natten har branner dødd ut enkelte steder, men oppstått i nye områder. Situasjonen er under utvikling, sier rådmann Karl Johan Engelhart Olsen til NTB klokken 5.08.

Brannen har spredt seg til Jøssingfjorden, der blant annet et naust har brent ned.

220 sjekket inn

Hundrevis av beboere ble evakuert i Sokndal tirsdag kveld. Politiet sier ingen flere er blitt evakuert i løpet av natten, men utelukker ikke at det kan skje onsdag morgen.

Fem hjelpekors i Røde Kors fra Sandnes til Egersund har bistått med den omfattende evakueringsarbeidet. I tillegg bistår Norsk Folkehjelp med personell. Lokale bønder har også bidratt med egne vannvogner.

– Rundt 220 evakuerte personer sjekket seg inn i Sokndalshallen, men rundt 117 av dem sjekket seg ut igjen etter å ha fått overnatting hos venner eller familie, sier Olsen.

Blant dem som ble evakuert til Sokndalshallen er ekteparet Gunn Therese Birkeland og Arnt Ove Børildsen, som pakket bunaden og bilder av sine barn da skogbrannen brøt ut, ifølge Dalane Tidende.

– Jeg har opplevd å miste alt da jeg var liten. Jeg vil ikke oppleve det igjen, forteller Birkeland, som var åtte år da hun og familien mistet huset til en brann.

Evakuering i Lyngdal

I tillegg til brannen i Sokndal har et område på om lag 4000 mål skog brent i Lyngdal i Vest-Agder. Også her brenner det fortsatt kraftig.

Brannen er ikke under kontroll og sprer seg mot E 39.

Like etter klokken åtte onsdag morgen opplyser Agder politidistrikt til Nettavisen at de er i gang med å evakuere beboere.

– Brannen er ikke under kontroll, og vi har nå satt i gang evakuering av ti bygninger. Det dreier seg om hus og en eller to gårder. Dette gjør vi i sikkerhetsfall, for å sørge for at det ikke er personer i byggene, sier operasjonsleder Kjell Upsahl.

Twitter opplyser Statens skogbrannhelikopter, som koordineres av Hovedredningssentralen for Sør-Norge, at tre helikoptre er satt inn i Sokndal og tre i Lyngdal.

– Disse blir forsterket med ytterligere fem maskiner ved behov utover dagen, opplyser de.