Det belgiske partilandskapet er notorisk vanskelig å få oversikt over. Nederlandsktalende Flandern og fransktalende Vallonia har hvert sitt sett med partier, og i Brussel deltar partier fra begge regioner.

Men én ting er klart: De grønne partiene ligger an til å gjøre et brakvalg.

I en måling utført av Kantar for flere belgiske medier, får det fransktalende grønne partiet Ecolo en oppslutning på hele 21,5 prosent i hovedstadsregionen. Ecolo ligger dermed an til å bli største parti i Brussel – dobbelt så stort som i forrige valg i 2014.

Etter massive klimademonstrasjoner

I Vallonia er det fortsatt sosialistpartiet PS som er størst. Men Ecolo ligger hakk i hæl og får 22,0 prosent på gallupen, opp fra bare 8,2 prosent i valget i 2014.

Den flamske motparten Groen ligger på tredjeplass i Flandern med en oppslutning på 14,6 prosent. Groen fikk 8,6 prosent av stemmene i 2014.

De grønnes fremgang kommer etter en periode med massive klimademonstrasjoner i Belgia. Inspirert av svenske Greta Thunberg har titusener av belgiske skoleelever gått i demonstrasjonstog med krav om skjerpede klimatiltak.

Valget går av stabelen 26. mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.