logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

Dette kan ha gått tapt

UNIK TREKUNST: – Jeg er så redd for at disse treskulpturene av Jesus liv kan ha gått tapt. Dette bildet viser bare en av mange scener i tre fra Jesu liv i Notre Dame, sier professor Reidar Hvalvik, som selv har tatt dette bildet.

De unike glassmaleriene og treskulpturer av Jesus fra 1200-tallet er de fremste kunstverkene ekspertene frykter kan ha gått tapt i katastrofebrannen i Paris.

Notre-Dame brenner. Spiret og taket har kollapset på den ikoniske katedralen i Paris . Verdens øyne er rettet mot det som fremstår som en stadig større branntomt.

Ekspertene frykter at de to fremste skattene fra 1200-tallet kan være tapt for alltid:

De store glassmaleriene og treskulpturer med scene fra Jesu liv.

Professor Reidar Hvalvik ved Menighetsfakultetet i Oslo er en kjenner av fransk kirke-kultur.

Han sier det er noe sentrale kunstverk som er mer historiske enn andre.

– Jeg er så redd for at brannen kan ha spredt seg ned til grunnplanet i kirken, fordi i koret er det treskulpturer med scene fra Jesu liv. Det er ikke så mange slike unike treskulpturer som er igjen fra 1200-tallet.

– Det andre unike i Notre Dame er alle glassmaleriene fra 1200-tallet. De er uerstattelige og det vil være høyst tragisk hvis de er ødelagt, sier han.

– Det er også mye annen unik kunst i Notre Dame, men egentlig ikke så mye langs veggene, fordi glassmaleriene tar så mye plass.

Dommedag

Han sier katedralen inneholder unik kunst: Notre-Dame er et av gotikkens betydeligste monumenter; på vestfasaden er kongegalleriet, som ble ødelagt under den store revolusjonen, men restaurert på 1800-tallet.

Det store rosevindu i vest og tverrskipenes glassmalerier er fra 1200-tallet. Vestfasadens tre portaler omfatter Den hellige Annas portal i sør (ca. 1170), midtportalen med fremstillingen av Dommedag (1220–30), og nordportalen med Jomfru Maria (ca. 1210–30).

Tverrskipets portal har i sør en fremstilling av St. Stefans martyrium (ca. 1260), mens nordportalen har eksteriørets eneste friskulptur fra middelalderen, den berømte stående Jomfru Maria. Den såkalte Paris-madonna befinner seg i tverrskipet (ca. 1350).

Etter store ødeleggelser, særlig på 1700-tallet, ble kirken gjennomgripende restaurert av E. Viollet-le-Duc og J. B. A. Lassus med oppstart i 1843–64.

VERDENSKJENT: Slik så Notre-Dame ut før brannen. Foto: ETIENNE LAURENT / EPA

– En katastrofe

– Det er en katastrofe. Det er et stort tap for parisernes identitet og for verdenssamfunnet. Det er en av de flotteste katedralene vi har, sier Axel Christophersen, professor i arkeologi og kulturhistorie ved NTNU, til VG mens han følger brannen på TV.

Christophersen er ekspert på arkeologi i middelalder og nyere tid, samt internasjonalt kulturminnevern.

Professoren reagerer på at brannen har klart å utvikle seg slik den har gjort, og at katedralen ikke er bedre brannsikret.

Her faller spiret:

– Jeg skjønner nesten ikke at det er mulig, som en del av verdensarven burde den vært godt brannsikret. Jeg er veldig spent på å høre hva som kommer frem om sikring etter brannen, sier Christophersen.

Han er også redd for at flere av kunstverkene inne i katedralen kan være ødelagt.

– Det er blant annet fantastiske glassmalerier fra 1200-tallet i Notre-Dame, og de har vi ikke så mange av. Jeg kan ikke tenke meg at de overlever, sier Christophersen.

Pater Egil Mogstad var senest i Notre-Dame i forrige uke. Han beskriver brannen som hjerteskjærende.

– Det skjærer meg i hjertet. Jeg har kjent denne kirken siden jeg var 19 år. I tillegg vet vi hvor viktig denne kirken har vært for Frankrikes identitet, sier Mogstad.

Del ditt minne: Slik minnes vi Notre-Dame

BRENNER: Notre-Dame i Paris står i flammer. Foto: PATRICK ANIDJAR / AFP

les også

Notre-Dame brenner

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at han blir trist av å se at en hel del av det franske folk brenner. Han skriver videre at han tenker på hele nasjonen, alle katolikker og alle franskmenn:

Solberg og Støre

Ifølge Le Figaro vil president Emmanuel Macron ankomme stedet innen kort tid.

Også Erna Solberg tvitrer at det er hjerteskjærende å se Notre-Dame brenne:

– I favorittbyen min, Paris. Håper så mye som mulig kan reddes, skriver hun.

Solberg giftet seg i all hemmelighet med sin mann, Sindre, nettopp i Paris.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er også frankofil og studerte i Paris.

– Det er en tragedie! Notre Dame er et landemerke, i Paris, i Europa. Alle som elsker Paris har et forhold til katedralen midt i sentrum. Det er dypt tragisk det som nå utspiller seg. Når de får kontroll over brannen er jeg trygg på at byen og hele Frankrike vil gjøre alt for å bygge opp igjen, sier han.

Den franske ambassadøren i Norge, Pierre-Mathieu Duhamel, har som alle parisere beundret katedralen sinde han ble født.

– Byens øy, der Notre-Dame befinner seg, er utgangspunktet for byggingen av hele byen. Katedralen er et svært viktig bygg for alle katolikker, men symbolikken til Notre-Dame berører veldig mange flere enn katolikkene. Alle franskmenn kjenner Notre-Dame som hjertet av vår historie, og det er en tragedie å se at 800 år med historie risikerer å ødelegges helt i brannen, sier ambassadøren.

Professor Hvalvik sier det bare er en myte at Jesu tornekrone skal ha vært i Notre Dame.

– Det er mange beretninger om tornekronen, men det er ikke noe som tyder på at den finnes, verken i Notre Dame eller andre steder. De ryktene ble spredt av fromme katolikker i middelalderen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO