Storbritannia skal egentlig tre ut av EU fredag 29. mars, men trenger nå en utsettelse fordi Mays brexitavtale med EU er blitt stemt ned to ganger i Underhuset.

I et brev til EU-president Donald Tusk onsdag skriver Theresa May derfor at hun ber om forlengelse til 30. juni. Innen den tid lover hun å gjøre et tredje forsøk på å få brexitavtalen igjennom.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag sier Tusk følgende om Mays siste brexit-forsøk.

- En kort utsettelse er mulig hvis underhuset stemmer ja til en Brexit-avtale, sier Tusk på pressekonferansen.

Helt til siste sekund

Han legger imidlertid til at det kommer an på om May for støtte fra underhuset i det britiske parlamentet i neste uke.

Tusk sa på pressekonferansen at han nettopp hadde snakket med statsminister May. Han la til at han fremdeles vil jobbe for å få til en avtale mellom EU og Storbritannia «helt til siste sekund».

May lovet i brevet at hun ville gjøre et nytt forsøk på å få brexitavtalen igjennom Underhuset. Nå må hun gjøre dette i løpet av neste uke, før brexitdatoen 29. mars.

Men Tusk åpner også for at lederne kan bli innkalt til et ekstra krisemøte neste uke hvis situasjonen krever det.

EU-toppen gjør det klart at han ikke har tenkt å gi opp.

– Selv om håpet kan virke skrøpelig, til og med illusorisk, om at dette vil lykkes til slutt, og selv om utmattelsen ved brexit blir mer og mer synlig og berettiget, så kan vi ikke før aller siste øyeblikk gi opp forsøkene på å nå fram til en positiv løsning, sa Tusk.

Frankrike kan si nei

Frankrikes president Emmanuel Macron kan si nei til utsettelse av brexit hvis statsminister Theresa May ikke begrunner utsettelsen godt nok.

– Hvis May ikke er i stand til å gi tilstrekkelige garantier på toppmøtet for at strategien hennes er troverdig, vil kunne føre til at forespørselen blir avvist, sa Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian i nasjonalforsamlingen lørdag.

I så fall vil Storbritannia krasje ut av EU uten avtale, fastslår han.

En utsettelse av skilsmissen vil kreve enstemmig tilslutning fra EUs øvrige medlemsland. Det betyr at både Macron og alle andre ledere har vetorett.

Parlamentet har allerede vedtatt at brexit bør utsettes. En utsettelse må imidlertid godkjennes av samtlige 27 gjenværende EU-land, noe som kan skje når regjeringssjefene møtes til toppmøte i Brussel torsdag og fredag denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.