smp-stories-top-widget

Munnhuggeriet, fornærmelsene og ydmykelsene har pågått siden Italias høyrepopulistiske regjering kom til makten i mars i fjor. Men i forrige uke eksploderte det.

«Den alvorligste diplomatiske krisen siden 2. verdenskrig», meldte fransk UD.

Italias to sterke menn, innenriksminister Matteo Salvini fra ytre høyre-partiet Liga og visestatsminister Luigi Di Maio fra populistiske Femstjernersbevegelsen, pekte tidlig ut Frankrikes president Emmanuel Macron som hovedfiende nummer én.

Og Macron la heller ikke skjul på at de italienske makthaverne sto i veien for hans prosjekt: Et føderalt, globalt og mer integrert EU.

Kastet dartpiler på Macron

Rekken av beskyldninger og fornærmelser er lang. Men lenge ble de ansett som en barnslig krangel -nærmest på sandkassenivå. Men utover høsten har alvoret tiltatt:

Dette utløste den diplomatiske krisen

Men det som utløste den politiske krisen, var visestatsminister Luigi Di Maios uanmeldte besøk til Paris i forrige uke. Møtet ble kjent gjennom et bilde han la ut på Instagram. Det viste at han hadde hatt møte med lederen for protestbevegelsen «Gule vester».

Teksten fikk det til å koke over i Élysee-palasset: Di Maio skrev: «Dette er en vakkert møte, det første av mange vi planlegger.

Og for riktig å vri kniven rundt: «Vinden har snudd over Alpene. Jeg gjentar. Vinden har snudd over Alpene».

Minutter etter ga franskmennene beskjed om at den franske ambassadøren i Roma ville bli hjemkalt på dagen. Det har bare skjedd én gang tidligere, og det var rett etter andre verdenskrig.

– En uakseptabel provokasjon

– I flere måneder er vi blitt utsatt for gjentatte fornærmelser, grunnløse angrep og uakseptable provokasjoner. De viser en mangel på respekt for demokrati og demokratiske valg fra et land vi anser for å være vår venn og allierte, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartementet.

Det hjalp heller på humøret at en av lederne Di Maio møtte, flere ganger offentlig har sagt at Macron burde erstattes med en «general».

Misliker hverandres «romanser»

Som om ikke dette skulle være nok: Frankrike misliker sterkt at makthaverne i Roma til stadighet pleier tette bånd med Frankrikes høyrepopulistiske dronning, Marine Le Pen. Også det i Paris. Salvini er en nær alliert av Marine Le Pen og samarbeidet mellom de høyreorienterte kreftene i Europa er intensivert foran valgene til EU-parlamentet i mai.

Og i Roma misliker duoen Salvini/ Di Maio den nye samarbeidsavtalen mellom Tyskland og Frankrike, som de ser på som en sterk motallianse til de populistiske kreftene i Europa.

... og krangler om kunst

På toppen av dette kommer nå en delikat kunstfeide. Nå krangler de to landene om Leonardo da Vinci var mest fransk eller italiensk. I forbindelse med 500-årsfeiringen av den store renessansekunstnerens død, ønsket museet Louvre å låne noen kunstverk fra Italia.

I 2017 lovet den daværende regjeringen i Roma å stille viktige verk til disposisjon. Nå har pipen fått en annen lyd: «Leonardo er italiensk, han bare døde i Frankrike». Det var beskjeden fra Lucia Borgonzoni, statssekretær i det italienske kulturdepartementet.

At Frankrike forsøker å tilrane seg «eierskap» til den italienske maleren, ble også bekreftet i fjor sommer. For å hylle det franske VM-gullet i fotball, la Louvre ut et redigert bilde av Mona Lisa i fransk landslagsdrakt.

Det falt heller ikke i god jord hos italienerne, naturlig nok.