logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

– Hvis blodsukkeret blir lavt, kan temperamentet bli høyt

– Det er et helt annet fokus blant restaurantgjestene på nyåret. Man ser det på valgene i menyen og hva folk etterspør, sier Anja Skjævestad (33).

Hun er kjøkkensjef ved gastropuben Heim på Lillehammer, og forteller om økning i bestilling av kylling og andre magrere råvarer fra restaurantmenyen.

– Da har vi gått gjennom en tid med mye fett og mye kos, julebrus og marsipan. Det er ikke akkurat det sunneste, og på nyåret vil folk ha det litt friskere og lettere. Vi lager ikke en helsemeny her på restauranten, men man prøver å tilpasse seg gjestene.

Lavt blodsukker

Selv er ikke Skjævestad typen til å slanke seg, da tvinger hun seg heller oftere ut på trening. Men, som hun sier, bransjen hun jobber i utgjør heller ikke det beste utgangspunktet for normale, gode matrutiner – det blir mye sene kvelder, og dårlig med frokost og andre faste måltider.

– Min svakhet er chips. Er jeg ferdig sent på jobb, og gidder ikke lage mat, tar jeg meg gjerne en pose istedenfor. Det er jo ikke så sunt, og det blir ikke lettere å gå ned i vekt med alderen, heller. I perioder må jeg kutte helt. Men jeg kan ikke slutte å spise det for alltid. Da tenker jeg det tross alt er bedre at jeg spiser litt på en søndag enn at jeg spiser hver eneste dag, sier Skjævestad.

Kjøkkensjefen forteller at det av og til kan være fort gjort å ty til lettvinte løsninger også på jobb.

– Hvis blodsukkeret blir lavt, kan temperamentet bli høyt, så det er viktig å holde balansen. Men på lørdager, når vi holder åpent i ti timer, kan det fort bli en brødskive med litt aioli og spekeskinke på i forbifarten. Og det er ikke alltid sånn at du har det sunneste, groveste brødet tilgjengelig på restaurant.

Dermed er det viktig å balansere det hele ut – og det gjør hun ved å lage mye asiatisk på kjøkkenet hjemme.

Cøliaki-vennlig. Kornsorten quinoa er full av næringsstoffer, men inneholder ikke gluten.

Saken er biffsalat. Anja Skjævestad tyr gjerne til asiatisk når hun skal spise sunt.

– Det går i mye grønnsaker, og risnudler fordi jeg har cøliaki. Thaisalater, lune, enkle ting, og mye supper. Man trenger ikke bruke de usunne sausene, det smaker godt med en lettere dressing, for eksempel av soyasaus, sesamolje og lime.

Tenke nytt

Anja Skjævestad tror norske familier hadde hatt godt av å eksperimentere mer i matveien og holde seg unna de klassiske, usunne hverdagsfellene som fløte, ost, frityr og steking.

– En vanlig norsk familie har 20 middagsretter de rullerer på, og det gjenspeiler utvalget i norske butikker. Jeg jobbet et par måneder på CC Mat, og der hadde vi 10.000 ulike varer. En gjennomsnittlig nordmann handler kun 200. Det er smart å prøve å tenke litt nytt. Vi kunne kommet langt i Norge om vi alle hadde blitt flinkere til å kjøpe en hel kylling, ikke bare filet.

Skjævestad erkjenner at tidsklemmen rammer de fleste av oss. Men noen enkle råd har hun i ermet:

– Ha et basisutvalg i kjøleskapet: løk, hvitløk, gulrøtter, salat, agurk, tomat, urter og rent kjøtt. Se gjerne litt utover landegrensene; bønner, squash, stangselleri og asiatisk kål er supre råvarer som vi med fordel kan bruke mer.

Les også disse fra D2s kraftspalte:

Gulrot- og chilisuppe med appelsinfilet

Pannestekt torsk med grønn quinoasalat

Thaisalat med biff

Dressing

Skrell agurken og del den i to på langs. Fjern kjernen med en teskje, og del den i skiver.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Themes
ICO