Nordkapp kommunestyre vedtok torsdag ettermiddag med ti mot ni stemmer å ikke utsette behandlingen av ny områdeplan for Nordkapp. Avgjørelsen blir sett på som en foreløpig seier for dem som vil fortsette dagens ordning der Scandic og Rica Eiendom har enerett til å drifte anlegg på Nordkapp-platået.

Det ble en tidvis amper debatt mellom tilhengerne og motstanderne av å forlenge Scandics monopol på Nordkapp-platået.

– Forslaget til ny områdeplan støtter ikke Høyres grunnleggende prinsipper om fri konkurranse og ikke monopol, sa Høyres Dan Nilsen, og ba om ny utredning.

– Befolkningen er splittet. Vi skal leve i lag. Vi skylder næringslivet forutsigbarhet, sa Arbeiderpartiets gruppeleder Kjell Walter Sivertsen, og ba kommunestyre om ikke å utsette behandlingen av saken.

– Et utsettelsesforslag vil skade oss. På sosiale medier skriver folk at ordføreren og hennes sekt er preget av narsissister, sa Roger Hansen fra Arbeiderpartiet.

– Det holder, Roger, sa ordfører Kristina Hansen, og klubbet ned sin partifelle.

– Jeg har meglet i over 100 saker i konfliktrådet og vært borti verre folk enn dere politikere, så dette vil gå bra, sa Jan Olsen fra SV, og ba om at kommunestyret utsatte behandlingen av saken.

Betaler 79.000, tjener 50 millioner.

Det har vært en lang strid om hvem som skal tjene penger på turismen på Nordkapp-platået, som er Norges tredje mest besøkte turistattraksjon med 300.000 besøkende hvert år.

Ordfører Kristina Hansen i Nordkapp kommune.
Ordfører Kristina Hansen i Nordkapp kommune. (Foto: Vidar Ruud,/NTB scanpix)

De siste 25 årene har Rica Eiendom leiet Nordkapp-platået fra Finnmarkseiendommen (Fefo). Rica betalte i fjor 79.000 kroner og leier området videre til Scandic. Det gir selskapet enerett til å drive Nordkapphallen og parkeringsplassen, og kreve inn billettavgift på 50 millioner kroner hvert år.

Nordkapp kommune har ikke direkte inntekter fra turismen på Nordkapp-platået og forsøkte våren 2018 å kjøpe Nordkapp-platået fra Finnmarkseiendommen (Fefo). Fefo ville ikke selge, og ønsket i stedet ny markedsbasert leieavtale med Rica som kunne øke Fefos leieinntekter.

Lang saksbehandling

Nordkapp kommune har lagt frem forslag til ny områdeplan for Nordkapp-platået tre ganger. I første forslag foreslo kommunen å omregulere deler av Nordkapp til offentlig formål for å få større kontroll over platået og inntektene.

Etter møter mellom Scandic og kommunen høsten 2018 forandret kommunen sitt forslag og foreslo i stedet februar 2019 å fortsette dagens ordning, som i realiteten gir Scandic og Rica enerett til å kreve inn billettavgift og drive turistanlegg på Nordkapp-platået.

Hurtigruten svarte med å klage kommunen og Fefo inn for Eftas overvåkningsorgan Esa, for brudd på EUs konkurranseregler. Hurtigruten ønsker at Scandics og Ricas monopol oppheves ved at kommunen overtar deler av området og driften av parkeringsplassen, slik at flere selskaper kan konkurrere.

Knapt flertall

Begge de største partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, er splittet i saken. Høyres vararepresentant Tarald Nikolaisen gikk imot rådmannens forslag om å regulere området til privat virksomhet.

– Høyre lytter til folket. Ved å utsette saken vil folk oppleve at kommunestyrepolitikerne lytter og gjøre at folk blir forsont, sa Nikolaisen, til applaus fra de mange fremmøtte i salen.

– Nå er det like før jeg sender tilhørerne ut. Det skal ikke klappes her. Det skal være ro i salen, sa ordfører Kristina Nilsen, som med sin stemme sikret flertall for at ny områdeplan blir realitetsbehandlet i kommunestyret torsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.