Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP har vært en av de store suksesshistoriene på Oslo Børs de siste årene, med fremoverlente oppkjøp under oljekrisen og stor vekst etterpå. Fredag la selskapet frem et resultat før skatt på 249 millioner dollar i første kvartal, tilsvarende 2,2 milliarder kroner.

Driftsresultat var 287 millioner dollar etter en omsetning på 836 millioner dollar.

Til sammenligning ventet aksjeanalytikerne på forhånd et driftsresultat på 290 millioner dollar av en omsetning på 845 millioner dollar. Det viste gjennomsnittet av elleve estimater innhentet i forkant av Infront Data for TDN Direkt. Ni av de elleve spurte analytikerne hadde før resultatfremleggelsen kjøpsanbefaling på Aker BP-aksjen. Bare én av analytikerne anbefalte kundene sine å selge aksjen. Gjennomsnittlig kursmål på aksjen lå på 339 kroner.

Holder igjen

Hjulpet av høyere oljepriser har Aker BP krøpet stadig nærmere analytikernes gjennomsnittlige verdsettelse. Med en sluttkurs på 307 kroner aksjen torsdag var oljeselskapet verdsatt til hele 111 milliarder kroner, tilsvarende en sjettedel av giganten Equinor.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er blant dem som mener prisingen begynner å bli høy nå, og tok i forkant av presentasjonen ned sin anbefaling fra kjøp til nøytral.

– Etter Aker BPs kapitalmarkedsdag tidlig i 2019 skrev vi at det var vanskelig å finne noe å mislike. Det synet har ikke endret seg, ut over det faktum at aksjekursen i større grad reflekterer en lys fremtid, skriver Sveen-Nilsen i et forhåndsnotat.

På forhånd ventet han at det rapporterte førstekvartalsresultatet ville bli forstyrret av noen engangseffekter, som en goodwill-nedskrivning på 70 millioner dollar og et prissikringstap på 26 millioner dollar, som oljeselskapet allerede hadde rapportert.

Sverdrup et spørsmål

En av de store verdidriverne bak Aker BP er selskapets eierandel på 11,6 prosent i gigantfeltet Johan Sverdrup. Analytikerne venter spent på signaler om når feltet starter opp i høst.

– Offisiell guiding fra operatøren Equinor tilsier at den første oljen kommer i november. Men industrirykter taler for at september er mer sannsynlig, skriver Sveen-Nilsen i notatet.

Hvis oppstarten forskyves ett kvartal frem, kan det gi syv prosent høyere inntjening per aksje for Aker BP i 2019, og seks prosent høyere i 2020, ifølge Sveen-Nilsen.

I kvartalsrapporten skriver Aker BP at fremdriften på Johan Sverdrup er i rute til å starte produksjon senere i år.

Mange oljeinteresserte venter også på en avklaring om dragkampen rundt Noaka-området, der Aker BP og Equinor har kjempet for hvert sitt utbyggingskonsept.

Høyere produksjonskostnader

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.