logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway
An article was changed on the original website

Morten Grongstad og AF Gruppen fantomavkastning

Plasserte du 1000 kroner i AF Gruppen i 1999, ville pengene være verdt 7,6 millioner i dag. Unge toppledere opp gjennom årene kan forklare suksessen.

Nettavisen Økonomi skrev før påske at de yngste lederne av de børsnoterte selskapene knuser de eldste når det gjelder avkastning. Det viser en analyse investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har gjort. Han får også støtte for konklusjonene fra utenlandske studier.

Næss har blant annet sett på de beste norske børsnoterte selskapene i Norge de seneste 20 årene. Der tok han som en betingelse at selskapene fortsatt var børsnotert.

Les også


7667 prosent!

Den beste aksjen av alle i denne perioden er entreprenørgiganten AF Gruppen, som har levert en samlet avkastning på 7667 prosent. Det betyr at investerte du 1000 kroner i AF Gruppen i 1999, hadde det utgjort hele 7,6 millioner kroner i dag.

- AF Gruppen har en ung leder. Den nåværende toppsjefen Morten Grongstad er 44 år gammel. Den forrige lederen, Pål Egil Rønn, var ung da han var aktiv og hoppet av som toppsjef i en alder av 47 år. Han støtter således tesen om at yngre ledere er de beste, sa Næss til Nettavisen Økonomi før påske.

Fakta


Grongstad (44) var 40 år da han tok over topplederjobben i det børsnoterte entreprenørselskapet. Selskapet har vært en kursvinner på Oslo Børs, men for topplederen var det en ukjent sammenheng at de yngste lederne på Børsen leverer den beste avkastningen.

- AF Gruppen har ikke noe særskilt mål om å ha en yngst mulig ledelse, men å skape en vekst som er lønnsom, henger sterkt sammen med verdiskapning.

Les også


Tradisjon

- Dessuten har vi en tradisjon i AF Gruppen for å rekruttere ledere internt. Da er vi avhengig av å slippe til folk ganske tidlig, og vi har alltid hatt et motto om at er du god nok, er du gammel nok, sier Grongstad til Nettavisen Økonomi.

AF Gruppen (se også faktaramme) har i dag en børsverdi på om lag 16 milliarder kroner. De seneste fem årene har aksjekursen mer enn doblet seg i verdi. Kursoppgangen det seneste året var mandag i påsken på 36 prosent.

Grongstad sier at opp gjennom tidene har selskapet rekruttert mange ledere som kommer rett fra skolen. I AF Gruppen kan talentene bli anleggsleder og prosjektleder etter 3-5 år.

- Vi har folk i begynnelsen av 30-årene som leder store prosjekter. Det gjør at de kan ta på seg tyngre lederroller i tidlig alder. Alt du vil bli godt tid i denne verden, trenger du 10.000 timer til.

Les også


Kultur

- Får du din første lederrolle som 28-30-åring, er du klar for store oppgaver når du er 35-40 år. Vi har en kultur for å slippe til mange yngre og har vært velsignet med dyktige folk i alle aldre, sier han.

- Hva vil du si om din egen alder og erfaring for å lede et så stort børsnotert selskap?
- Jeg var 40 da jeg tok over og ble da minnet om at jeg var den eldste påtroppende topplederen i AF Gruppens historie. Jeg så på det som en spennende utfordring og kjekt å få lov til å være i et selskap som mange muligheter.

- Dere har levert en fantastisk avkastning de siste 20 årene?
- Igjen, vi har hatt ekstremt mye flinke folk i alle aldre og en tydelig kultur. Så har vi vært velsignet med å ha fokus på prosjekt og styre risiko.

- Vi er tydelige på at vi kun skal ta risiko vi kan påvirke, men vi søker også denne risikoen, fordi den er en kilde til lønnsomhet. I en bransje preget av mange nedskrivninger kan du ende opp med en risiko der lønnsomheten forsvinner, sier Grongstad.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO