Norway

Nesten smelterekord for sjøisen i Arktis

Sjøisen i Arktis har i år smeltet til det nest laveste nivået som noen gang er registrert. – Det har vært et vilt år oppe i nord, sier amerikansk forsker.

Både norske og amerikanske forskere har i løpet av den siste uken fram nye tall som viser omfanget av smeltingen.

Dataene er litt forskjellige, men både Nansensenteret i Bergen og amerikanske NSIDC slår fast at 2020 havner på en andreplass. 2012 er det eneste året der sjøisen har hatt mindre utbredelse i årstiden der den er på sitt minste.

Hetebølge og branner

– Det har vært et vilt år oppe i nord, med sjøisen nesten på et rekordlavt nivå, hetebølger i Sibir og massive skogbranner, sier NSIDCs direktør Mark Serreze til nyhetsbyrået AFP.

Utviklingen går i retning av mindre is både til lands og til vanns i Arktis, i takt med den globale oppvarmingen.

– Selv om det ikke ble noen ny absolutt minimumsrekord i år, er det svært bekymringsfullt at isens tilbaketrekning og smelting i Arktis ikke får større oppmerksomhet, sa seniorforsker Lasse H. Pettersson ved Nansensenteret i en uttalelse i forrige uke.

Også han viste til hetebølgen i Sibir, som har bidratt til den kraftige issmeltingen. I år er det spesielt lite is nord for kysten av Sibir og nord for Svalbard.

– Ny spiker i kista

Sjøisen i Arktis minker hvert år i løpet av våren og sommeren, før sjøen begynner å fryse til igjen. Vendepunktet i år kom i forrige uke, og isen er nå i ferd med å utvide seg.

På det minste var is-arealet på 3,74 millioner kvadratkilometer, ifølge National Snow and Ice Data Center (NSIDC). Satellittmålingene av isen strekker seg tilbake til 1979.

– Vi er på vei mot et Nordishav som vil være isfritt deler av året, og dette året er en ny spiker i kista, sier Serreze.

– Trenger politisk handling

Miljøorganisasjonen Greenpeace er til stede ved den såkalte iskanten med et skip for å dokumentere sjøisminimumet og forske på iskantsonen.

– Nordområdene våre er blant stedene hvor klimakrisen er mest synlig, og hvor oppvarmingen går raskest. Vi trenger politisk handling nå for å unngå de verste konsekvensene av klimakrisen framover, enten det er ekstrem issmelting eller massive skogbranner, sier Laura Meller i Greenpeace i en uttalelse.

Når det blir mindre sjøis i Arktis, blir mer sollys absorbert av havet siden vann er mørkere enn is. Dette er en av flere naturlige mekanismer som bidrar til å akselerere den menneskeskapte temperaturøkningen på kloden.

(©NTB)

Football news:

Borussia Gladbach coach on Champions League: we could have had 4-6 points. We are not here just to participate
Bulykin about the Champions League: I Want to see Loko at least in 3rd place to watch their matches in European competitions in the spring
Liverpool first time not conceded in the first two rounds in the Champions League group
20-year-old Felix scored 2 goals for Red Bull. Only Aguero was younger when he did a double for Atletico in the Champions League
Rybus about 1:2 with Bayern: Loko tried to play football, not just sit in defense and kick the ball forward
Real Madrid is 4th in the group. We lost until the 93rd minute after the double of our son tyuram (he started in Barcelona)
It is important not to impress, but to score. Another power from the Loco to the words of Nikolic after the match