Det befinner seg nå mellom 30 og 40 norskkontrollerte skip i Persiabukten, ifølge Rederiforbundet.

Spenningsnivået mellom USA og Iran øker nå nærmest fra dag til dag, og særlig etter nedskytingen av en amerikansk drone i området natt til torsdag.

John Hammersmark, direktør for beredskapsavdelingen i Rederiforbundet, sier man i næringen tar alle mulige forholdsregler, men for øvrig seiler videre som før.

– Jeg er ikke kjent med at inngåtte avtaler om pågående operasjoner i området er stoppet, sier Hammersmark.

Han kjenner heller ikke til at norske redere har avvist nye oppdrag i området, men han tar forbehold om at han ikke har snakket med alle rederiene.

Dette bekreftes av John Fredriksens rederi Frontline, som ble rammet sist uke.

– Vi har skip i området. På generell basis representerer Hormuzstredet en reell og meget alvorlig risiko for skipsfarten, sier Robert Hvide Macleod, administrerende direktør i Frontline.

Forsvarsløse og bekymret

Hammersmark sier det er lite skipseierne kan gjøre ved siden av å gjøre gode forberedelser og følge varsomhetsrådene fra Sjøfartsdirektoratet, Rederiforbundet og forsikringsselskapene, som var kjapt ute med premieøkninger for å seile i området.

– Jeg snakker nok for hele bransjen når jeg sier at alle er bekymret for både det vi ser, og det vi ikke ser. Ingen sivile skip kan forsvare seg mot de truslene som nå finnes, sier Hammersmark, og peker på raketter, miner og torpedoer.

Han sier det ellers er lite bransjen kan gjøre enn å vente og se.

– Det kommer garantert en eller annen reaksjon. Men vi er reelt avventende, og vi har veldig mange spørsmål vi også. Persiabukten er en av verdens motorveier for internasjonal handel, og enhver forstyrrelse her får store konsekvenser, sier Hammersmark.

Oljeprisen har steget nesten tre prosent etter nattens nedskyting av den amerikanske dronen. Et fat nordsjøolje handles til nær 64 dollar torsdag ettermiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.