Stikkord: Høye forventninger, roser og kjøpepress.

Dagen, som noen mener ble til som et forsøk på å avskaffe hedenske tradisjoner, har gjort handelsstanden i USA godt. Det er også USAs «skyld» at feiringen har kommet til Norge.

Grunnen til at vi faktisk feirer denne dagen er ikke helt fastslått. Historien til feiringen involverer prester, iført ulveskinn, som slår tilfeldige damer med remmer, fugler, paver og gudinner.

I faktaboksen under får du lese om hvorfor blant annet fugler kan være grunnen til at du føler på romantikk-press denne uken.

144 milliarder i roser

På 1800-tallet begynte vi med masseproduksjon av Valentins-kort. Siden har vi bare blitt mer og mer opptatt av feiringen.

I statene ble det i 2015 omsatt valentinsprodukter til en verdi av 144 milliarder kroner. Vi er mer beskjedne av oss: I 2014 regnet handelsstanden i Norge med å selge valentins-varer for rundt 255 millioner kroner.

– Populariteten til Valentine’s Day er økende og det er særlig de yngste som er mest opptatt av denne dagen. Blomster, vin og kort topper lista over de mest populære gavene som kjøpes til Valentinsdagen. Særlig blant menn er det blomster som kjøpes hyppigst, sier Bror William Stende, direktør for faghandel i Virke.

– Når ellers kjøper nordmenn hjerteballonger og bamser til voksne mennesker?

Voksne mennesker med bamser

Så vi bruker penger på feiringen vi også, selv om vi ikke er helt overbevist. I 2015 sa 73 prosent av den norske befolkningen at de ikke syntes at dagen var en viktig merkedag.

Tallene kommer fra en undersøkelse gjort av handelsorganisasjonen Virke. De har ikke gjort noen nyere undersøkelse, men merker den økende populariteten.

– Selv om dette ikke er noen stor tradisjon i Norge, skaper det uansett et mersalg for butikkene. Når ellers kjøper nordmenn hjerteballonger og bamser til voksne mennesker, spør Stende.

LES OGSÅ:

«Date night» på museum og «lots of love»

I Stavanger virker det som feiringen har falt i smak. En av byens italienske restauranter, Allegro, forteller at de har mange reservasjoner på dagen hvert år. En gang ble gjestene og de ansatte vitner til er frieri på kjærlighetens dag.

Frieri eller ikke, hvis du vil finne på noe har utelivet i Stavanger lagt opp løypa for deg. Enten om du er på jakt etter noen, eller allerede har noen å nusse på.

Her kan du sikre deg date og god stemning før, eller på den store dagen: