logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway
An article was changed on the original website

Praktbok om Vålerenga!

«Gatelangs på Vålerenga» er ikke boka om fotball- og ishockeyklubben VIF. Dette er boka om bydelen Vålerenga. En hyllest, må det være lov å si!

Vi vandrer gatelangs, i alle smågatene på Vålerenga. Langs småhus og stille gater, med utsikt til frukttrær og hageganger. Visste du at Synnøve Finden ble stifta i Danmarksgate 41? At kolonihagen i Etterstadgata, som ble anlagt i 1908, fikk innlagt vannklosett og dusj så seint som i 1982?

Vålerengas egen poet, Vilhelm Holteberg «Kyter’n» Hansen får sitt eget kapittel, og du var kanskje ikke klar over at en av arbeiderbevegelsens største diktere, Rudolf Nilsen, ble født i Orknøygata?

Du får solid informasjon om Kjerka, Vålerenga skole og Sotahjørnet – og politistasjonen, som lå i Vålerenggata 24 rett etter krigen. Herfra patruljerte konstablene fire timer to ganger i døgnet, mens de bodde på stasjonen. Politiet og beboerne på Vålerenga på 1940- og 50-tallet trengte ingen nærpolitireform!

Så hadde de sin egen kino, Jarlen – der det var gratis å komme inn på femmer’n 1. og 17. mai. Rett opp i gata for Jarlen lå Sætre Kjeksfabrik, i Østerdalsgata. Men forfatterne har glemt å fortelle at Østerdalsgata 1 er en legendarisk adresse i norsk popmusikk-historie og for internasjonal jazzmusikk! Her holdt Arne Bendiksen til, med platelager og studio. Her spilte Jan Garbarek og Keith Jarrett inn sine første plater!

Jordal Idrettsplass får bred dekning. Den ble bygd som følge av «nødsarbeid» på 1930-tallet. Tribunekapasiteten var på hele 18000. Jordal Amfi, rett ved siden av, hadde plass til 11000. I boka heter det at «et nytt tidsriktig Jordal Amfi står klart i 2019». Eller kanskje ikke.

På ’30-tallet var det ikke uvanlig at folk holdt husdyr i bakgården, og Strømsveien er oppkalt etter bondegården Strøm i Rælingen. Så Vålerenga-folket skal være litt forsiktige med å hetse bønda!

De avsluttende kapitlene handler om idretten – fotball, håndball, ski, bandy, ishockey. Før det får vi vite at det gikk elektrisk sporvogn oppover Vålerenggata i 1899! Trolleybusser. 100 år før Miljøpartiet De Grønne ble stifta!

Boka har undertittel «Fotografiske minner fra en bydel i Gamle Oslo». Et hint til bydel Gamle Oslo fra meg: Dere burde vurdere å kjøpe opp et større opplag av denne boka. Bedre historiefortelling fra strøket finnes ikke.

BJØRN ARILD GJERDALEN & REINER SCHAUFLER

Gatelangs på Vålerenga – fotografiske minner fra en bydel i Gamle Oslo

Vålerenga historielag

Themes
ICO