Norway

Rødt over sperregrensen for første gang: – Våknet med et stor smil om munnen

.css-2fodj{position:relative;overflow:hidden;clear:both;margin-bottom:24px;line-height:1.3em;}

Rødt over sperregrensen for første gang: – Våknet med et stor smil om munnen

Rødt-politikerne Torstein Dale og Sofie Marhaug.

Rødt-politikerne Torstein Dale og Sofie Marhaug. Foto: Jannica Luoto

For første gang har Rødt havnet over sperregrensen. Med en oppslutning på 4,7 prosent går partiet nå fra én til åtte mandater på Stortinget.

– Jeg har bare sovet noen få timer i natt. Likevel våknet jeg opp med et stort smil om munnen, sier Sofie Marhaug (R).

BT treffer henne på en kafé i Bergen sentrum tirsdag morgen.

– Mange sier kanskje at de ikke forstår hvordan noen kan stemme på et såpass ekstremt parti som Rødt, men jeg tror dette har endret seg, legger hun til.

Marhaug ble valgt inn i bystyret i Bergen i 2011, der hun har vært gruppeleder for Rødt siden 2015. Nå skal hun på Stortinget.

– Håpet er å få bli en del av kommunalkomiteen. Det høres kanskje kjedelig ut, men det er der jeg faktisk kan få gjort noe med forskjellene i samfunnet.

Torstein Dahle, tidligere leder av Rødt og forgjengeren Rød Valgallianse, karakteriserer kvelden i går som historisk.

– Vi har tidligere gjort det bra på forhåndsstemmer. Så da de første tallene kom inn, manet jeg til nøkternhet. Vi har blitt klok av skade. Før har vi plutselig gått ned gjennom natten, sier han.

Still spørsmål
Har du tips eller spørsmål om stortingsvalget? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • MDG og KrF endte mindre enn 7.000 stemmer under sperregrensen

  Fra v. Ingelin Noresjø, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad i KrF.

  Fra v. Ingelin Noresjø, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad i KrF. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

  MDG og KrF ender med tre representanter hver på Stortinget, fordi begge partiene ligger under sperregrensen på 4 prosent. Det dreide seg om små marginer.

  MDG manglet ifølge NTBs utregninger 5.258 stemmer for å nå sperregrensen på 4 prosent. KrF manglet 6.157.

  Med dette valgresultatet blir MDG representert med Une Bastholm fra Akershus og Lan Marie Berg og Rasmus Hansson fra Oslo. De har fått såkalte direktemandater. Hadde de krysset sperregrensen på 4 prosent, kunne de fått tre-fire utjevningsmandater i tillegg.

  For KrFs del består den nye stortingsgruppen av Kjell Ingolf Ropstad fra Vest-Agder, Olaug Bollestad fra Rogaland, og Dag Inge Ulstein fra Hordaland. De ville også fått tre-fire utjevningsmandater på toppen av dette, hadde de fått de drøyt 6.200 stemmene de manglet.

 • 76 kvinner på Stortinget – flest hos de rødgrønne

  Marianne Borgen og Kari Elisabeth Kaski under SVs valgvake på Rockefeller ved stortingsvalget 2021. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  Marianne Borgen og Kari Elisabeth Kaski under SVs valgvake på Rockefeller ved stortingsvalget 2021. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  Med nær alle stemmene telt opp, ligger andelen kvinner med fast plass på Stortinget an til å ende på rundt 45 prosent etter mandagens valg.

  Tirsdag formiddag ligger 76 kvinner og 93 menn an til å bli valgt inn på Stortinget.

  Dette gir en kvinneandel på nær 45 prosent. Det er en oppgang fra forrige stortingsvalg i 2017 da kvinneandelen ble nær 41 prosent.

  Generelt er det de rødgrønne partiene hvor kvinnene er sterkest representert.

  Hos Rødt ender det trolig med fem av åtte kvinnelige representanter (62,5 prosent).

  I SVs stortingsgruppe ligger det an til at 8 av de 13 representantene er kvinner (61,5 prosent). Hos Ap blir det trolig slik at 23 av de 48 representantene er kvinner (47,9 prosent). MDG ligger an til å få tre mandater, hvor to av dem er kvinner (66 prosent), mens i Sp er 14 av de 28 representantene kvinner (50 prosent).

  Hos de borgerlige partiene er kvinneandelen lavere. Den er høyest hos Høyre (50 prosent), etterfulgt av Venstre med 37,5 prosent kvinner. Mens andelen er 33 prosent for KrF, havner Frp nederst på lista med kun 2 kvinner blant de 21 representantene (9,5).

  Ellers blir kvinneandelen teknisk sett 100 prosent for Pasientfokus i Finnmark med sin ene stortingsplass ved Irene Ojala.

 • av NTB, Hanna Torsdotter Husabø

  Fire partier deler på utjevningsmandatene

  Klima- og miljøminister og Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn er blant dem som får plass på Stortinget gjennom et av de 19 utjevningsmandatene. Foto: Annika Byrde / NTB

  Klima- og miljøminister og Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn er blant dem som får plass på Stortinget gjennom et av de 19 utjevningsmandatene. Foto: Annika Byrde / NTB

  SV forsyner seg av flest utjevningsmandater ved årets valg, tett fulgt av Venstre, Rødt og Fremskrittspartiet.

  Kun partier som får en nasjonal oppslutning på 4 prosent eller mer, deltar i kampen om de 19 utjevningsmandatene.

  Av SVs 13 representanter, er seks utjevningmandater.

  Venstres velgere bet lenge negler i frykt for ikke å klare grensen. Men med en oppslutning på 4,5 prosent følger det med fem utjevningsmandater av i alt åtte mandater.

  Rødt og Fremskrittspartiet får fire utjevningmandater hver.

  Ventres nestleder Sveinung Rotevatn, Frp-nestor Carl I. Hagen, SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og Rødts Mimir Kristjansson er blant de mer kjente politikerne som sikrer seg stortingsplass på utjevningsmandat.

  BT har tirsdag formiddag vært i kontakt med Valgdirektoratet. De ønsker ikke å uttale seg om valgresultatet før alle stemmene er talt opp. Foreløpig mangler kommunene å telle opp sent innkomne forhåndsstemmer.

 • av NTB, Hanna Torsdotter Husabø

  Stoltenberg gratulerer Støre: Ser fram til samarbeid

  Nato-sjef Jens Stoltenberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

  Nato-sjef Jens Stoltenberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  Nato-sjef og tidligere Ap-statsminister Jens Stoltenberg gratulerer Ap-leder Jonas Gahr Støre med valgseieren og sier han ser fram til Nato-samarbeid.

  – Jonas Gahr Støre har lang erfaring fra internasjonal politikk og kjenner Nato godt. Jeg ser fram til å samarbeide med ham i en tid preget av internasjonal uro, hvor det er viktig at vi står sammen i Nato og styrker internasjonalt samarbeid, sier Stoltenberg.

  Han takker samtidig avtroppende statsminister Erna Solberg (H) for det han mener er viktige bidrag til Nato gjennom hennes åtte år lange regjeringsperiode.

 • Laveste valgdeltakelse siden 2009

  Foreløpig fremmøteprosent på 76,4? Er ikke det lavere enn forventet?

  Goggens

  Hei!

  Valgdeltakelsen endte på 76,5 prosent etter alle stemmene var telt opp. Det er 1,7 prosentpoeng færre enn i 2017.

  Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå, er det bare i 1945, 1993, 2001 og 2009 at deltakelsen vært lavere.

  av Hanna Torsdotter Husabø

 • Ingen medier brøt valgloven

  Mediene har ikke lov til å offentliggjøre valgresultat eller valgdagsmålinger før klokka 21 på valgdagen. Det gjorde de heller ikke.

  Medietilsynet fant ingen brudd på valgloven under valgdagene søndag 12. og mandag 13. september.

  – Forbudet er innført for å hindre at velgerne blir påvirket mens stemmingen pågår, og det er ment til å sikre at valget går rolig og ordentlig for seg, sier Hanne Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, i en pressemelding.

  Siste brudd på regelverket var i 2015, da NRK og Svelviksposten fikk bøter på henholdsvis 300.000 og 50.000 kroner, for å ha offentliggjort prognoser og resultater for tidlig.

 • Sanner håper på borgerlig samarbeid i opposisjon

  Avtroppende finansminister Jan Tore Sanner (H).

  Avtroppende finansminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Heiko Junge / NTB

  – Alle de fire partiene på borgerlig side har behov for å synliggjøre sin egen politikk, det er helt naturlig. Men jeg håper at vi, i likhet med tidligere perioder, kan finne noen saker hvor vi står sammen og samlet kan utfordre den rødgrønne regjeringen vi mest sannsynlig får, sier Jan Tore Sanner i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

  Høyre var det partiet som gikk mest tilbake, med et fall på 4,6 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg i 2017.

  På Vestlandet går Høyre også tydelig tilbake. Mange har pekt på oljeskatten som en medvirkende årsak til Høyres tilbakegang den siste tiden på Vestlandet. Men Sanner forsvarer beslutningen om å legge fram forslaget like før valget.

  – Jeg er veldig trygg på at det var en riktig beslutning. Spørsmålet var om man skulle offentliggjøre dette før eller etter valget. Og jeg skal love deg at hadde vi gjort det etter valget, så ville det blitt kritisert, sier han.

 • av NTB, Hanna Torsdotter Husabø

  Listhaug: Venstre og KrF må endre politikk før vi kan styre med dem igjen

  Frp-leder Sylvi Listhaug.

  Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

  Erfaringen fra å sitte i regjering med Venstre og KrF var dårlig, sier Frp-leder Sylvi Listhaug, som mener de må endre politikk før et eventuelt nytt forsøk.

  Under den borgerlige utgaven av Politisk kvarter på mandag, skrøt Listhaug av et «formidabelt valgresultat» for Frp.

  Partiet får en oppslutning på 11,7 prosent, som er en nedgang på 3,5 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg, men bedre enn partiet gjorde det på meningsmålingene i sommer.

  På spørsmål om Frp aldri kan samarbeide i regjering med Venstre og KrF igjen, svarer Listhaug:

  – Altså, da må de forandre politikk, for avstanden der er stor. Vi må kunne konkludere med at erfaringa med å sitte sammen med dem og styre var dårlig.

 • Arnstad: Foreløpig er et Ap-/Sp-alternativ vårt foretrukne alternativ

  Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.

  Sps parlamentariske leder Marit Arnstad. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Senterpartiets parlamentariske leder synes det er vanskelig å si om SV kan bli med i en ny regjering, og hun peker på den politiske avstanden mellom Sp og SV.

  – Det er svært vanskelig å si noe om. Vi skal gå inn i de samtalene vi har blitt invitert til av Jonas Gahr Støre, og vi skal se hva som kommer ut av de samtalene, men foreløpig er vårt foretrukne alternativ et alternativ med Sp og Ap, sier Arnstad på Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

  Hun begrunner dette med at den politiske avstanden er minst mellom de to største partiene på rødgrønn side.

  – Dermed er det også størst mulighet til faktisk å få gjort de endringene som også Senterpartiet ønsker, blant annet distriktspolitikken, sentralisering, økonomiske forskjeller og lavere avgifter som vi er opptatt av, så får vi se hva samtalene framover bringer, sier hun.

  For SV-nestleder Kirsti Bergstø er dette lite forståelig.

  – Jeg skjønner ikke hvor avstanden er så stor at man må lage den større i den offentlige samtalen. Skal man få snudd sentraliseringspolitikken og erstatte den med nærhet, så er det klart at SV må være med på det, sier hun.

 • av Hanna Torsdotter Husabø

  Slik endte valget

  Klokken 09.30 tirsdag er 100 prosent av stemmene opptalt. Slik er fordelingen:

  KrF og MDG havner under sperregrensen, mens Rødt og Venstre kom seg over.

  Arbeiderpartiet går tilbake ett prosentpoeng sammenliknet med valget i 2017, men er likevel valgets vinner.

  Senterpartiet har gått mest frem fra 2017, mens Høyre har gått mest tilbake.

  Les mer i BTs valgoversikt

 • Tajik: Ap skal snakke med alle partier som ville skifte regjering

  Hadia Tajik under Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

  Hadia Tajik under Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

  Ap-nestleder Hadia Tajik forteller at Ap skal snakke med alle partier som ville skifte regjering, og tar sikte på flertallsregjering med SV og Senterpartiet.

  – Vi er takknemlige for at velgerne har gitt så tydelig uttrykk for at dagens borgerlige regjering må byttes ut, og at det er solid grunnlag for å gjøre det på vår side. Ap, som største parti, vil ta initiativ til samtaler med alle partier som har gått til valg på å bytte ut dagens regjering, med mål om å danne flertallsregjering med SV og Sp, sier Tajik i mandagens Politisk kvarter på NRK.

 • Nå starter arbeidet med ny regjering

  Ap-leder Jonas Gahr Støre.

  Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Javad Parsa / NTB

  Tirsdag samler Ap-leder Jonas Gahr Støre partiledelsen og sentralstyret for å diskutere veien videre mot en ny regjering. Så vil han snakke med Sp-lederen.

  Med 99,7 prosent av stemmene opptelt, er det klart at Ap, Sp og SV får flertall på Stortinget med 89 mandater.

  – Nå skal jeg snakke med mitt eget parti – partiledelsen og sentralstyret – i morgen. Så er det naturlig for de samtalene jeg har annonsert i kveld, at vi begynner med Senterpartiet, som er største parti. Så SV, og så skal vi snakke med Rødt og MDG, sa Støre til NTB natt til tirsdag.

  Ifølge VG vil sonderingene innledes tirsdag, med konkrete forhandlinger fra onsdag neste uke.

  Både SV og Ap har sentralstyremøter klokken 14 tirsdag, melder NRK.

 • – KrFs mørkeste kveld

  Foto: Thomas Andreassen, VG (arkiv)

  KrF må ty til drastiske grep hvis partiet skal reise seg etter valgnedturen, mener Vårt Land-kommentator og tidligere Hareide-rådgiver Emil André Erstad.

  Han betegner valgresultatet på 3,8 prosent som et dolkestøt som partiet skal ha vansker med å reise seg fra.

  – Den demografiske utfordringen med at KrFs velgere dør ut er kanskje mer sann enn mange i partiet liker å tro. Det er kanskje for krevende å finne velgere som er imot selvbestemt abort, sier tja til konverteringsterapi og samtidig er for en offensiv klima- og flyktningpolitikk, skriver Erstad i kommentaren «KrFs mørkaste kveld».

  Han er tidligere KrFU-leder og har også vært den nærmeste rådgiveren til tidligere partileder Knut Arild Hareide.

 • Löfven gratulerer Støre

  Sveriges statsminister Stefan Löfven gratulerer Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre med valgseieren.

  – Jeg er glad for å kunne gratulere min venn Jonas Gahr Støre med valgseieren, tvitrer Löfven, som også er sosialdemokrat.

  – Norge er et av landene som vi i Sverige har mest til felles med, og vi har mye på å vinne på å fortsette vårt nære samarbeid for sterke samfunn som tar ansvar for klimaet, heter det videre.

 • Lysbakken: - Vi har fått en makt vi skal bruke

  Foto: Geir Martin Strande

  Under partilederdebatten valgnatten sto Sps Trygve Slagsvold Vedum fast på at han ønsker en ren Sp-Ap-regjering.

  SV-leder Audun Lysbakken sier han ikke var skuffet over det.

  – Nei, jeg forventer ikke at de forlater sine posisjonen på valgnatten, sier han.

  Han har også en klar melding til Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum: – Det var en sterk fremgang for de rødeste og grønneste partiene. Det må regnes inn når vi skal sikre en politikk for de neste fire årene.

  Lysbakken lover å være knallhard i sine krav om regjeringssamarbeid.

  – Ap og Sp får ikke flertall uten SV. Det er en maktposisjon vi skal bruke. Velgerne har gitt oss en betydelig makt, sier Audun Lysbakken.

  Han slår fast at SVs hovedmål er å gå inn i et regjeringssamarbeid med Ap og Sp. – Men det avgjørende er det politiske gjennomslaget vi kan få. Det er sakene som er viktig, at vi får gjennomslag for å gjøre noe med Forskjells-Norge og klimasaken. Han nevner særlig skattepolitikk og velferd, men er ikke beredt til å komme med store politiske utspill en sen valgnatt etter en lang kampanje. – Men vi skal bruke den nærmeste tiden på å spisse våre krav.

 • – Uten småpartiene ville KrF klart sperregrensen uten problem

  Foto: NTB

  Det sier BTs valgekspert Johan Giertsen.

  Bare knappe 5000 stemmer skiller KrF fra sperregrensen og en langt større stortingsgruppe. De stemmene kunne de fått fra Partiet De Kristne, som har fått mer enn 10.000 stemmer, eller Partiet Sentrum med sine drøyt 7.000 stemmer. 

  KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad beklager det som har skjedd.

  – Det bør være til ettertanke at vi mister fire representanter jeg tror ligger ganske nærme disse partiene, men det er selvsagt lov å både start partier og kjempe for stemmer sier Ropstad.

 • Snaut 77 prosent deltakelse ved årets valg

  Valgdeltakelsen ligger an til å bli i underkant av 77 prosent ved årets stortingsvalg. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Valgdeltakelsen ligger an til å bli i underkant av 77 prosent ved årets stortingsvalg. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Bare i 1945, 1993, 2001 og 2009 har valgdeltakelsen vært lavere enn i 2021.

  Rundt klokken 01 tirsdag, med 99,3 prosent av stemmene opptelt, lå valgdeltakelsen på 76,5 prosent.

  Dette er 1,7 prosentpoeng under valget i 2017 da 78,2 prosent møtte opp i valglokalene.

  Åtte ganger siden 1945 har mer enn 80 av de stemmeberettigede avgitt stemme.

  Ved årets valg var det nesten 3,9 millioner nordmenn som hadde rett til å stemme. Avgitte stemmer lå natt til tirsdag på rett under 2,9 millioner. Over 1,6 millioner, altså over 50 prosent, valgte å forhåndsstemme.

 • Lysbakken med mål om å danne rødgrønn regjering

  Foto: Naina Helén Jåma / NTB

  Selv om Sp-leder Vedum fremdeles ikke vil svare på om han ønsker SV i regjering, er SV-leder Audun Lysbakken klar:

  – Vårt mål er å danne en rødgrønn regjering. Men det er politikken som avgjør, posisjon i seg selv er ikke noe mål for oss. Vi vil snakke med de andre partiene, og om det er politisk grunnlag for en rødgrønn regjering så vil vi være en del av den, sier Lysbakken.

  Vedum ønsker fremdeles ikke å svare på om han og partiet ønsker en flertallsregjering med SV.

 • Stikk fra Solberg

  Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Sylvi Listhaug.

  Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

  Høyre-leder Erna Solberg måtte erkjenne valgnederlag mandag. Hun kom med et lite stikk til partiene som nå skal forsøke å samle seg om en regjeringsplattform.

  – Jeg tror mange vil møte seg selv i døren ganske mange ganger i årene som kommer, ut fra den valgkampen som er ført nå, sier Solberg under nattens siste partilederdebatt i Stortinget.

Football news:

Nuno on Kane's performance: He is much more than just goals. Harry is one of the best
Mbappe has 2 goals and 4 assists in the last 5 matches for PSG and the French national team
Owner of Steaua: I keep my distance from the vaccinated, I sit down at 2 meters. You'll see what happens in a year or two
Ex-owner of Newcastle Hall about the Saudis: How dare 6 top clubs criticize us when they were going to the Super League?
Jurgen Klopp: Salah's performance is insane. He is one of the best players in the world, without any ifs and buts
Pat Nevin: Pulisic had periods at Chelsea when it seemed that he would become one of the best players on the planet
Sulscher on Lingard: We want to extend the contract, he is an important player for Manchester United. I hope we will come to an agreement