logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

SISTE: Skogbrannen sprer seg videre

BRENNER KRAFTIG: Brannen nærmer seg i morgentimene onsdag bebyggelse i området, forteller VGs fotograf.

SOKNDAL/OSLO (VG) Skogbrannene er fortsatt ikke under kontroll i Sokndal kommune. Brannen sprer seg raskt og flere hundre personer er evakuert.

I en pressemelding tidlig onsdag morgen opplyser Sør-Vest politidistrikt at det fortsatt brenner kraftig i Sokndal .

– Brannen har videre spredd seg til Jøssingfjorden hvor blant annet et naust er nedbrent. Det er bekymring rundt om brannen vil spre seg til Knubedal og videre retning mot Sogndalsstranda, og det planlegges for nødvendige tiltak i forhold til dette, sier operasjonsleder Irene Ragnhildstveit i pressemeldingen.

Over 6000 mål er så langt brent.

Gjennom natten har 40–50 brannmannskaper vært ute i felten og jobbet, sier varaordfører i Sokndal Frank Toks til VG. Det var tirsdag kveld også tre helikoptre i sving. Så snart det er lyst skal de opp igjen, i tillegg til at de får assistanse av tre til, opplyser politiet tidlig onsdag morgen. Da er også 30 personer fra Heimevernet på plass.

Alle innfartsveier til brannområdet er sperret, og politiet oppfordrer folk til å holde seg unna.

HAR SPREDT SEG: Kl. 05.45 ser brannområdet slik ut (oransje).

Da VG snakket med operasjonsleder Ragnhildstveit i 00.30-tiden natt til onsdag, opplyste hun at det brant godt.

– I tillegg er det meldt om økende vind i løpet av natten og dagen onsdag. Det er ikke gunstig, sier hun.

Passer på hus og bebyggelse

Rundt 160 boenheter er hittil sjekket ut og beboerne evakuert, opplyste politiet på en presseorientering i 22.30-tiden.

– Det har ikke blitt evakuert flere personer i løpet av natten, men det blir gjort fortløpende vurderinger i forhold til ytterligere evakueringer, sier Ragnhldstveit i pressemeldingen tidlig onsdag morgen.

Varaordfører i Sokndal kommune Frank Toks, som natt til onsdag er på jobb i Rådhuset, forteller til VG i 01.30-tiden at ingen hus foreløpig er tatt av brannen.

Har du bilder eller er du i området? Tips oss!

EVAKUERT: Tirsdag kveld ved 22.30-tiden opplyser politiet at 160 er evakuert.

– Det er noen hytter vi ikke helt vet hvordan det går med fordi det er for farlig å sende folk ut i terrenget nå, sier han.

Toks forteller at det er mange frivillige i sving i kommunen, og at noen nå er innom for å få i seg litt mat og samle krefter.

– Vi jobber med å kjøre rundt mat og drikke, i tillegg til at vi planlegger for morgendagen, forteller Toks.

Sokndal er den sørligste kommunen i Rogaland , og ligger 110 kilometer sør for Stavanger. Kystkommunen ligger ved riksvei 44/Nordsjøvegen, og opplyser på egne hjemmesider at de har 3266 innbyggere.

Flere branner

Da VG snakket med operasjonsleder Helene Strand tirsdag ettermiddag, sa hun at brannen oppstår på forskjellige steder og at det er vanskelig å si hvor brannbeltet går.

Flere hjelpekorps fra Rogaland Røde Kors bidrar også i arbeidet. Da VG snakket med operativ leder Kirjan Krågeland like etter midnatt, var han på vei til Sokndal.

– I utgangspunktet er vi kalt ut for å bistå med evakuering. Nå har vi på plass fem biler som kan hjelpe til med det, i tillegg til to ambulanser, sier han.

– Slukkingen vil ta tid

Brannmannskapet på bakken fortsetter slukningsarbeidet gjennom natten, men tar seg ikke inn i terrenget, da dette ikke vil være forsvarlig i mørket siden brannen sprer seg fort.

Kommunen har satt krisestab på rådhuset.

– Det er en vanskelig situasjon, i og med at det brenner kraftig og blåser så mye som det gjør. I tillegg er terrenget ekstremt tørt, så brannen sprer seg veldig kjapt. Det er en voldsom røykutvikling, sier rådmann i kommunen Karl Johan Engelhart Olsen til VG.

Engelhart Olsen tror det vil ta tid å slukke brannen, som natt til onsdag ikke er under kontroll.

– Det brenner flere steder på en gang og sterk vind i området, så det er vanskelig for mannskap å slukke dette. Alle tilgjengelige ressurser er kalt ut, sier rådmannen.

På sine hjemmesider opplyser Sokndal kommune at brannvesenet fra Flekkefjord, Egersund og Sokndal, Sivilforsvaret og Politiet deltar. Sivilforsvaret vil holde et øye med evakuerte hus gjennom natten, opplyser kommunen.

– Innbyggerne er bekymret

Ordfører Trond Arne Pedersen sa til VG ved 20.20-tiden at boligområdene på Lauvås, Årstad og Bjånes var evakuert.

– Det vurderes også om Åmodt skal evakueres. Vi tar imot alle de evakuerte innbyggerne i idrettshallen, og så vurderes det fortløpende hva som skjer videre. Mange har slekt og venner som bor i områder som ikke er truet per nå.

Den største brannen er ifølge Pedersen på 4,5 kvadratkilometer.

SKOGBRANN: I 19.00-tiden nærmet brannen seg bebyggelsen på Bjånes. Foto: Svein Jarl Liestøl

Han sier at mange innbyggere er bekymret og tar direkte kontakt med kommunen.

– Jeg kan ikke huske at det har vært en så stor brann i kommunen i min tid. Det har brent over store områder tidligere, men det som er spesielt nå, er at brannen er på vei inn mot sentrum, sier Pedersen.

– Det er vanskelig å se. Det er som en dag med full tåke. Hele sentrumsområdet er røyklagt. Brannen har et voldsomt omfang, sier ordføreren til VGTV.

Innbyggerne blir oppfordret til å holde seg innendørs og holde dører og vinduer lukket. De som evakueres til Sokndalshallen bes ta med liggeunderlag og sovepose.

VURDERER EVAKUERING: Politiet opplyser at det fremdeles ikke er kontroll på brannen. Den sprer seg vestover, i retning Årstad. Det vurderes fortløpende om der vil bli behov for evakuering av bebyggelse. Foto: Martin Knutshaug/ Dalene Tidende

Mye røyk

Eric Skailand bor på Åmodt, og sa tirsdag ettermiddag at det var svært mye røyk i området.

– Jeg ser ingen flammer, men veldig mye røyk.

VG har vært i kontakt med en av beboerne i sentrum, som hevder de ikke har fått god nok informasjon rundt skogbrannen.

– Jeg har ikke fått noe informasjon om jeg skal evakuere eller bli, sier Sindre André Helleren.

Han forteller til VG at han har astma, og måtte derfor evakuere på eget initiativ på grunn av dårlig luft i sentrumsområdet.

– Det hjalp ikke å lukke vinduene. Jeg har ikke klart å puste ordentlig, så jeg måtte bare komme meg vekk til en kamerat som bor et stykke unna alt, sier han.

To kvinner på 45 og 53 år måtte tirsdag formiddag hentes ut med luftambulanse fra et fjellhei-område i Sokndal, hvor de satt fast i gressbrann.

RØYK: Bildet er tatt på Åmodt. Foto: Eric Skailand

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Themes
ICO