logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

  SISTE: Sprer seg raskt

BRENNER KRAFTIG: Brannen nærmer seg i morgentimene onsdag bebyggelse i området, forteller VGs fotograf.

SOKNDAL/OSLO (VG) Skogbrannene er fortsatt ikke under kontroll i Sokndal kommune. Brannen sprer seg raskt og flere hundre personer er evakuert.

Omtrent 7500 mål har brent så langt, og det brenner fortsatt kraftig. I morgentimene onsdag settes det inn seks helikoptre og rundt 150 personer kjemper mot flammene.

Men slukningsarbeidet møter på utfordringer – i løpet av dagen er det nemlig ventet vind fra øst med en styrke på 9–11 meter per sekund.

– Hele natten har blitt brukt til å bløtlegge områder slik at brannen skal spre seg minst mulig. Situasjonen er fremdeles kritisk, sier operasjonsleder Toralv Skårland.

Er du i området? Da vil vi gjerne snakke med deg – tips oss her!

I natt spredde flammene seg videre til Jøssingfjorden, hvor et naust brant ned. Nå frykter politiet at brannen skal spre seg til Knubedal og videre mot de verneverdige husene i Sogndalstrand.

Så langt er 148 boenheter og flere hundre beboere evakuert, og det vurderes fortløpende om flere skal evakueres.

Slik ser brannområdet ut onsdag morgen:

HAR SPREDT SEG: Kokken 07.30 ser brannområdet slik ut (oransje).

Gjennom natten har 40–50 brannmannskaper vært ute i felten og jobbet, sier varaordfører i Sokndal Frank Toks til VG. Alle innfartsveier til brannområdet er sperret, og politiet oppfordrer folk til å holde seg unna.

Slik startet dramaet: To kvinner hentet ut fra gressbrann

Da VG snakket med operasjonsleder Irene Ragnhildstveit ved 00.30-tiden natt til onsdag, opplyste hun at det brant godt.

– I tillegg er det meldt om økende vind i løpet av natten og dagen onsdag. Det er ikke gunstig, sier hun.

Les også: Bønder drev brannslukking gjennom natten

EVAKUERT: Tirsdag kveld ved 22.30-tiden opplyser politiet at 160 er evakuert.

Varaordfører i Sokndal kommune Frank Toks, som natt til onsdag er på jobb i Rådhuset, forteller til VG i 01.30-tiden at ingen hus foreløpig er tatt av brannen.

– Det er noen hytter vi ikke helt vet hvordan det går med fordi det er for farlig å sende folk ut i terrenget nå, sier han.

Skogbrann også i Lyngdal: Sprer seg mot E39

Varaordføreren forteller at det er mange frivillige i sving, og at noen nå er innom for å få i seg litt mat og samle krefter.

– Vi jobber med å kjøre rundt mat og drikke, i tillegg til at vi planlegger for morgendagen, forteller Toks.

Sokndal er den sørligste kommunen i Rogaland , og ligger 110 kilometer sør for Stavanger. Kystkommunen ligger ved riksvei 44/Nordsjøvegen, og opplyser på egne hjemmesider at de har 3266 innbyggere.

Arild Løvås og familien ble evakuert fra sitt hjem:

Brannmannskapet på bakken jobbet gjennom natten på spreng med slukningsarbeidet, men tok seg ikke inn i terrenget, da dette ikke var forsvarlig i mørket siden brannen sprer seg fort.

Kommunen har satt krisestab på rådhuset.

– Det er en vanskelig situasjon, i og med at det brenner kraftig og blåser så mye som det gjør. I tillegg er terrenget ekstremt tørt, så brannen sprer seg veldig kjapt. Det er en voldsom røykutvikling, sier rådmann i kommunen Karl Johan Engelhart Olsen til VG.

Han tror det vil ta tid å slukke brannen, som i morgentimene onsdag fortsatt ikke er under kontroll.

– Det brenner flere steder på en gang og sterk vind i området, så det er vanskelig for mannskap å slukke dette. Alle tilgjengelige ressurser er kalt ut, sier rådmannen.

– Slukkingen vil ta tid

Flere hjelpekorps fra Rogaland Røde Kors bidrar også i arbeidet. Da VG snakket med operativ leder Kirjan Krågeland like etter midnatt, var han på vei til Sokndal.

– I utgangspunktet er vi kalt ut for å bistå med evakuering. Nå har vi på plass fem biler som kan hjelpe til med det, i tillegg til to ambulanser, sier han.

– Innbyggerne er bekymret

Ordfører Trond Arne Pedersen sier at mange innbyggere er bekymret og tar direkte kontakt med kommunen.

– Jeg kan ikke huske at det har vært en så stor brann i kommunen i min tid. Det har brent over store områder tidligere, men det som er spesielt nå, er at brannen er på vei inn mot sentrum, sier Pedersen.

– Det er vanskelig å se. Det er som en dag med full tåke. Hele sentrumsområdet er røyklagt. Brannen har et voldsomt omfang, sier ordføreren til VGTV.

Innbyggerne blir oppfordret til å holde seg innendørs og holde dører og vinduer lukket. De som evakueres til Sokndalshallen bes ta med liggeunderlag og sovepose.

VURDERER EVAKUERING: Politiet opplyser at det fremdeles ikke er kontroll på brannen. Den sprer seg vestover, i retning Årstad. Det vurderes fortløpende om der vil bli behov for evakuering av bebyggelse. Foto: Martin Knutshaug/ Dalene Tidende

RØYK: Bildet er tatt på Åmodt. Foto: Eric Skailand

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Themes
ICO