logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

Sterke reaksjoner i Paris. En brannmann alvorlig skadd

Notre-Dame-katedralen er herjet av voldsom brann. Det er uvisst hvor mye som kan reddes av katedralen.

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld, og flammer og tykk røyk veltet opp fra den berømte kirkebygningen. Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu død og oppstandelse da de besøkende måtte evakuere bygget.

Like før klokken 23 meldes det at reisverket er reddet. Også deler av kunsten inne i katedralen skal være berget fra flammene.

Brannvesenet i Paris mener Notre-Dame-katedralen er reddet fra total ødeleggelse.

– Intensiteten i brannen er svekket, så vi tror at hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet, også det nordlige klokketårnet, opplyser statssekretær i innenriksdepartementet Laurent Nunez, ifølge den franske avisa Le Figaro.

– De to hovedtårnene i katedralen er reddet fra flammene, sier brannsjef Jean-Claud Gallet.

En brannmann er alvorlig skadd etter brannen, melder Le Figaro.

Les også

Parisere i sjokk

Tusenvis av parisere og turister samlet seg ute i gatene og langs Seinen for å se på brannen.

Ved 20-tiden kunne man ifølge nyhetsbyrået AFP høre gisp fra folkemengden da de ble vitner til at spiret og store deler av taket kollapset. Én time senere spredte brannen seg til et av katedralens to ikoniske 69 meter høye tårn.

Bilder fra den franske hovedstaden viser gråtende parisere i sjokk, og erkebiskopen i Paris oppfordrer prestene til å ringe med kirkeklokkene, og til å åpne kirkene sine for bønn for katedralen.

VOLDSOM BRANN: 400 brannmenn har vært i aksjon mandag kveld. Foto: Francois Mori (AP/Scanpix)

– Folk er målløse

Norske Nina Sandaker Wehn er i den franske hovedstaden på ferie med sin mann og deres to barn. Da familien oppdaget brannen, sto det kjente landemerket i enorme flammer. Wehn forteller at det er stappfullt med folk i gatene.

– Folk er målløse og i sjokk. De er triste og lei seg, men det er helt stille og rolig i gatene – alle står og ser på, sier hun til NTB.

– Det er påfallende hvor stille det er, fortsetter Wehn.

Den norske turisten sier at det til tross for den kraftige brannen, er klar luft. Røyken stiger rett opp, forklarer hun ved 21-tiden.

Restaurering

Det har den siste tiden pågått restaureringsarbeider på taket av katedralen, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til dette. Politiet har imidlertid ikke villet si noe om brannårsaken ennå, men har startet etterforskning.

Les også

Et stort område rundt kirken er sperret av og over 400 brannfolk jobber på stedet, opplyser innenriksdepartementet. Slokningsarbeidet er svært vanskelig, og det har ikke blitt brukt brannhelikopter av frykt for at det vil føre til enda mer skade på bygningen. I tillegg til å få kontroll på flammene har redningsmannskapene forsøkt å redde den verdifulle kunsten som er oppbevart i kirken.

VOLDSOM BRANN: 400 brannmenn har vært i aksjon mandag kveld. Foto: Francois Mori (AP/Scanpix)

- Kolossalt tap

Frankrike-kjenner og professor i statsvitenskap Raino Malnes sier det vanskelig kan tenkes noe større tap av kulturarv enn tapet av Notre-Dame-katedralen.

– Notre-Dame er en uatskillelig del av Paris. Det er ufattelig at den står i brann, sier Malnes til NTB.

– Jeg tror at svært mange, ikke bare franskmenn, men alle som har et forhold til Paris, er forferdelig lei seg. Bare å se dette spiret falle det er hjerteskjærende, sier professoren.

Malnes understreker det massive og uerstattelige tapet av kulturarv.

– Frankrike har jo mange gotiske katedraler, men ingen er som Notre-Dame. Det er et kolossalt tap av kulturarv. Det kan vanskelig tenkes noe større tap enn det. Det kan tenkes like store tap, men ikke noe større tap, sier han.

Han tror imidlertid at dersom inngangspartiet blir bevart, vil det kunne være nok til at minnet om den verdenskjente katedralen kommer til å leve. Men for mange vil muligheten til å besøke Notre-Dame være over.

– Vi som ikke er veldig unge, vil aldri mer kunne komme inn i Notre-Dame. For restaureringsarbeidet vil komme til å ta tiår. Folk på min alder har vært i Notre-Dame for siste gang, sier Malnes.

Les også

- Kunstverk reddet

Brannsjefen i Paris sier at brannmannskapene har klart å sikre baksiden av Notre-Dame-katedralen, hvor de mest dyrebare verkene ligger.

Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.

– Omtrent to tredjedeler av taket har kollapset. Vi har foreløpig klart å sikre baksiden av katedralen, hvor vi evakuerer de mest dyrebare verkene. De mest verdifulle arbeidene er reddet, sier brannsjef Jean-Claude Gallet til den franske avisa Le Parisien.

Tidligere mandag sa en av prestene i katedralen til den franske journalisten Nicolas Delesalle at alle kunstverkene i katedralen var blitt reddet. Det opplyste journalisten på Twitter. Opplysningene er ikke bekreftet av franske myndigheter.

– Gode nyheter: Alle kunstverkene har blitt reddet. Katedralens skatter er intakte, det er også tornekronen og de hellige sakramentene, skriver Delesalle og siterer en prest ved navn Frederic, som har virket ved katedralen i to år.

VANTRO: Parisere reagerer med bønn og sorg. Foto: Christophe Ena (AP/Scanpix)

Macron avlyser

Myndighetene i Paris har på Twitter bedt folk om å holde seg borte fra området og respektere sperringer.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at han er «trist i kveld over å se denne delen av oss brenne». Presidenten har avlyst en tale til nasjonen han etter planen skulle ha holdt.

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Katedralen ble bygget i 1163 og er deretter blitt bygget på i flere omganger. Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.

Frankrikes president Macron (t.v) ser på TV-bilder av brannen Foto: Philippe Wojazer (AFP/Scanpix)

Themes
ICO