Det er stor fare for skog-, gress- og lyngbrann mange steder i landet - også i Hordaland.

148 boliger evakuert

Klokken 08.30 melder politiet at det fortsatt brenner kraftig i Sokndal, og at mannskapene ikke har kontroll på brannen.

- 148 boenheter er evakuert, og det vurderes fortløpende om flere skal evakueres, sier Toralv Skårland, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

I dag er det ventet vind fra øst med en fart på 9-11 meter per sekund.

– Hele natten har blitt brukt til å bløtlegge områder slik at brannen skal spre seg minst mulig. Situasjonen er fremdeles kritisk, sier Skårland.

Bekymringen er at brannen vil spre seg til Knubedal og videre i retning mot bebyggelsen i Sogndalsstrand.

– Det planlegges nødvendige tiltak i forhold til dette, skriver politiet.

Det vil bli satt inn tre ekstra helikopter i tillegg til de tre som allerede er på stedet. Lokale bønder har bidratt med vannvogner. Redningsskøyten bistår også i slukkingen fra sjøsiden.

Nye mannskaper

Operasjonsleder Ragnhildstveit ved Sør-Vest politidistrikt vektlegger særlig innsatsen fra frivillige og 30 personer fra Heimevernet. Nye brannmannskaper ankom klokken 4.30. Lokale bønder bidrar med egne vannvogner og redningsskøyten er i innsats fra sjøsiden.

Brannen har spredt seg til Jøssingfjorden, der blant annet et naust har brent ned.

Evakuering i Lyngdal

I tillegg til brannen i Sokndal har et område på om lag 4000 mål skog brent i Lyngdal i Vest-Agder. Også her brenner det fortsatt kraftig.

Brannen er ikke under kontroll og sprer seg mot E 39.

Like etter klokken åtte onsdag morgen opplyser Agder politidistrikt til Nettavisen at de er i gang med å evakuere beboere.

– Brannen er ikke under kontroll, og vi har nå satt i gang evakuering av ti bygninger. Det dreier seg om hus og en eller to gårder. Dette gjør vi i sikkerhetsfall, for å sørge for at det ikke er personer i byggene, sier operasjonsleder Kjell Upsahl.

Twitter opplyser Statens skogbrannhelikopter, som koordineres av Hovedredningssentralen for Sør-Norge, at tre helikoptre er satt inn i Sokndal og tre i Lyngdal.

– Disse blir forsterket med ytterligere fem maskiner ved behov utover dagen, opplyser de.