logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

Trondheim kan ikke frelse FIS

Saken oppdateres.

Trondheim kan få VM på ski i 2025, dersom noen gretne gubber i en kongressal på Pattaya bestemmer seg for det i en hemmelig votering i mai neste år. Våre politikere forutsetter at Trondheim som søkerby, sammen med skiforbundet, skal være en pådriver for åpenhet rundt avgjørelsen. FIS-president Gian-Franco Kasper og de andre gubbene i det internasjonale skiforbundet skjelver nok i buksene nå.

Først valgte Trondheim Arbeiderparti på sitt årsmøte denne helga å sende en kritisk uttalelse om Det internasjonale skiforbundet. De var kritiske til at neste års kongress er lagt til Pattaya i Thailand, tusenvis av kilometer unna en skiløype eller snø. Trondheim Ap vil at byen skal søke om VM, men liker ikke at kongressen arrangeres i Pattaya, ei heller FIS-presidentens uttalelser om at det er lettere å arrangere OL i diktaturer fordi da slipper man å bruke så mye tid på miljøbevegelsen.

LES OGSÅ: Flere partier vil legge press på FIS

Ap i Trondheim vedtok også at skiforbundet skal jobbe for å flytte kongressen til et sted der noen av innbyggerne har sett et par ski, at Kasper som FIS-president må skiftes ut, at arbeidet med reformer i FIS for økt åpenhet, organisering og flere kvinner i ledelsen skal støttes og at en søknad fra Trondheim skal legge miljø, frivillighet og åpenhet til grunn.

Tirsdag fulgte formannskapet i Trondheim opp. I en såkalt merknad, som samtlige parti i formannskapet stilte seg bak heter det at man understreker betydningen av full åpenhet rundt søknads- og tildelingsprosessen for VM på ski 2025. Et hemmelighold er ikke i tråd med verdiene til Trondheim kommune, heter det i merknaden.

Så kan man spørre om de lokale politiske kravene fra Trondheim blir lest og forstått av de høye herrer i FIS. Jeg må innrømme at jeg tviler på at de leser møteprotokoller eller e-poster fra Trondheim Ap. Men det skulle likevel bare mangle at politikerne i en by som vil søke om å arrangere et ski-VM ikke gjør sitt for å stille krav til hvordan internasjonale idrettsorganisasjoner oppfører seg og hvilke holdninger deres ledere har.

LES OGSÅ: Ap-topp vil droppe Trondheims VM-planer

Norge er ingen lilleputt i den internasjonale skiverdenen. Det Norges Skiforbund gjør og sier blir lagt merke til. Våre resultater i langrennsløypa gjennom mange år har gitt oss en stemme i internasjonalt langrenn. Derfor er det bra at kommunen, fylkeskommunen og Norges Skiforbund er på linje i arbeidet med å gjøre søkerprosessen mer åpen og at vi presser på for mer demokrati og likestilling. Formannskapet kan ikke gjøre stort alene, men sammen med skiforbundet og i allianser med andre nasjoner, kan slikt politisk press virke.

Det internasjonale skiforbundet har en lang vei å gå for mer åpenhet, mer likestilling og demokrati. Men det er tross alt ikke IOC – den internasjonale olympiske komité vi snakker om. Det er de europeiske landene som har mest innflytelse i FIS. Dette er land med demokratiske tradisjoner, hvor de fleste har forstått viktigheten av både likestilling, demokrati og å ta innover seg de menneskeskapte klimaendringene. Sånn sett er det håp om endring. Det er mye bedre om noen presser på for å skape endring, enn at man ikke gjør det.

LES OGSÅ: Ap's nye krav for ski-VM

Det er naturlig at verdens beste langrennsnasjon arrangerer VM fra tid til annen, og det er også naturlig at Trondheim er en søkerby når Norge skal vurderes som arrangør. Etter at Trondheim tapte kampen om VM ved forrige korsvei, er det grunn til å tro at sjansene øker når VM i 2025 skal avgjøres. En slik posisjon kan Norge utnytte til å sende signaler om fornyelse inn i et erkekonservativt og mannsdominert FIS.

Det er underlig at ledelsen i Det internasjonale skiforbundet drar til Pattaya i Thailand for å diskutere skisportens fremtid og utvikling, men det er neppe det største problemet de sliter med. En skulle tro at det var mer naturlig å holde kongresser i mer vinterlige omgivelser når det tross alt er en vinteridrett de skal jobbe for. Thailand er også medlem av FIS, så sånn sett er det ikke helt borti staur og vegger at de er vertsland. Men spesielt musikalsk er det ikke å legge kongressen til et sted kjent for helt andre ting enn skirenn, vinter og snø.

En ting er nå å jobbe for å få flyttet kongressen til et annet sted. Det bør brukes enda flere kalorier på å sørge for at avstemningen om Trondheim skal bli VM-by i 2025, skjer på en åpen og demokratisk møte og at herrene i FIS snart oppdager at likestilling er kommet for å bli.

Themes
ICO