logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Norway

– Vel... Det ser ikke så veldig lovende ut

– Det er mildt. Veldig mildt. I tillegg er det ventet en god del nedbør de neste dagene, sier statsmeteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt.

Han forteller at lite av nedbøren vil komme som snø. Det blir i beste fall litt i høyden onsdag, så vil det regne vekk igjen.

– Det ser ikke veldig lovende ut for vinterferien. I alle fall ikke i dagene i forkant av ferien. Onsdag vil temperaturene stige enda mer, sier Livik.

15 varmegrader

Han forteller at om man synes det ligner på vårvær til nå, vil den følelsen bli forsterket de neste dagene.

– I helgen er det mindre nedbør, men temperaturen vil ligge mellom ti og femten grader. Lørdag kan bli en veldig fin dag, da ser det ut til at skydekket vil sprekke opp og vi kan få litt sol også, sier Livik.

Han forteller at det blir akkurat som en vårdag.

– Slik det ser ut nå, blir det mer nedbør fra søndag av igjen, og lettere mandag. De to beste dagene blir kommende lørdag og påfølgende mandag, i alle fall så langt som vi har oversikt nå, sier Livik.

Meteorologen forteller at etter mandag vil temperaturen trolig synke igjen, men å forvente klisterføre og nysnø, er det nok ingen grunn til.

– I bergensområdet vil temperaturen ligge fra tre grader og oppover, sier Livik.

Han forteller at årsaken til de høye temperaturene, er et lavtrykk som passerer nord for oss. Det fører til at den varme luften lenger sør blir trukket opp mot oss.

Det betyr at snøen, som skisentrene mener skal holde gjennom ferien, vil minke ytterligere.

– Vinterferien overtar påskeferien 

– Februar har vært uvanlig varm, bekrefter klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Samtidig har vinterne på Østlandet vært uvanlig milde hvert år de siste fem årene. Det gjør at vinterferien overtar som utfartsperiode, fordi det er bedre snøforhold da. Når påsken først kommer er det varmt og lite snø.

For ti år siden var det til sammenligning minus fire grader og opptil 67 cm snø mot slutten av vinterferieuken i Oslo

– Det er naturlig å se de milde vinterne i sammenheng med global oppvarming. Generelt regner vi med milde vintre fremover. Bare nå og da vil vi få vintre av god, gammeldags kaliber, sier Mamen.

Han legger til at det ble satt nye varmerekorder for februar i Hordaland og Oppland fredag i forrige uke. Da ble det målt 14,3 grader i Etne og 13,3 grader på Bjorli. Samme dag ble det målt hele 17,6 varmegrader på Linge i Møre og Romsdal, men det var ikke rekord.

Themes
ICO