Norway

WWDC 2018: Apple har avduket iOS 12

Denne artikkelen oppdateres. Refresh nettleseren for for siste versjon.

Apples store software-event i California er nå i gang. Her får du de seneste nyhetene til Apple i kveld. 

iOS 12

Det mange venter på hvert år på WWDC, er hva en ny versjon av iOS vil inneholde. I år har ryktene sagt at Apple vil fokusere på stabilitet og sikkerhet, og mindre på nye funksjoner. Viktigheten av den nye iOS-versjonen var også noe av det første Apple-sjefen tok tak i da han hilste 6000 utviklere velkommen på WWDC.

-Hvert år leverer vi en stor oppdatering som påvirker hvordan folk bruker produktene våre, sa Tim Cook, før han sendte Craig Federighi, Apples softwaresjef, ut på scenen.

Han benyttet anledningen til å skryte av at hele 81 prosent av Apples kunder kjører på iOS 11, som er dagens nyeste iOS-versjon. Han klarte også å disse Android ved å vise til at kun 6 prosent av Android-brukerne den nyeste versjonen av operativsystemet til Android.

Blant nyhetene i iOS12 er at apper skal lastes raskere, prosessoren skal raskere nå full ytelse og at operativsystemet generelt skal oppleves som raskere og mer responsivt. Federeghi sier at selv på en iPhone 6s Plus vil laste apper opp til 40 prosent raskere.

Målebånd

En ny funksjon iOS 12 er Measure – et digitalt målebånd. Ved hjelp av kameraet kan man markere to punkter og få frem den nøyaktige avstanden mellom punktene.

Det er nye funksjoner knyttet til kunstig intelligens (AR) som gjør dette mulig. Apple lover også at det skal bli enklere å lage AR-innhold, blant annet via et nytt filsystem for AR kalt USDZ. ARKit 1 er også et nytt utviklerverktøy som skal gjøre det lettere å lage og redigere AR-innhold. Et nytt spill fra Lego demonstreres, der spillet kjenner igjen Lego-modellene du filmer og integrerer disse i Lego-spillet på en iPad eller en iPhone. Demonstrasjonen til Apple er som vanlig både imponerende og underholdende.

Foto blir bedre

Apple vil nå gjøre det lettere å finne igjen bilder du har tatt ved å lansere en forbedret søketjeneste til Bilder. Du kan søke etter ting, hendelser eller steder. Du kan også raffinere søkene dine, slik at du kan filtrere bort ting. 

Deling skal også bli eklere, ved at Apple foreslår hvem du skal dele bildene dine med basert på hvem som faktisk er på bildene. I tillegg kan flere dele bilder fra samme hendelse, slik at du og en venn kan gi hverandre tilgang til hverandres bilder fra samme arrangement.

Snarveier til Siri

Apple har også gjort det enklere for utviklere å ta i bruk Siri. Det vil nå for eksempel lage snarveier til Siri som aktiverer en app eller en funksjon du har koblet til din telefon. Bruker du en sporingsbrikke fra Tile, kan du lage en snarvei som heter «Finn nøklene mine» og Tile-appen vil automatisk bli aktivisert på din iPhone.

Den nye appen som lager disse snarveiene får logisk nok navnet «Shortcut».

Siri blir også smartere. Hun vil nå minne deg på å ringe din bestemor når hun har bursdag og automatiserer funksjoner du likevel bruker ofte. Bestiller du kaffe fra samme sted hver dag, så vil Siri foreslå dette automatisk for deg. 

Lag din egen Emoji

AR-teknologien kan også brukes til å lage din egen emoji og teknologien er god nok til at appen ser om du geiper og rekker tunge! Memoji kaller Apple det og teknologien gjør at du kan filme deg selv mens du snakker, geiper og gjør andre ansiktsbevegelser. Du kan også lage en emoji som ligner deg selv – eller en Animoji som Apple kaller det.

Gruppesamtaler med Facetime

Nå kan starte gruppesamtaler på Facetime med opp til 30 venner. Den som snakker får automatisk et større bilde og selv personer i «bakgrunnen» kommer frem når de starter å snakke. Facetime for gruppesamtaler fungerer både med lyd og video. I tillegg kan man i stedet for sitt eget ansikt vise sine egen animoji. 

Apple Worldwide Developers Conference går av stabelen 4-8 juni i San Jose, California. Apples utviklerkonferanse, WWDC, er en årlig begivenhet som hvert år samler tusenvis av utviklere. På konferansen har Apple tradisjon for å avsløre store nyheter i kommende programvareoppdateringer for selskapets produkter, som iPhone, Apple TV, Mac/MacBook og iWatch. Ved noen anledninger har Apple også benyttet muligheten til å lansere helt nye produktkategorier, som i fjor da de lanserte smarthøyttaleren Apple HomePod.

Football news:

Kike Setien: Barcelona didn't play a great match. Espanyol played well in defense
Andujar Oliver on deletions: Fati went too far in the foot, and the foul on the Peak was even more dangerous, perhaps
Atalanta extended the winning streak to 11 matches, beating Sampdoria-2:0
Milner played his 536th game in the Premier League and was ranked in the top 5 of the League in games played
Barca midfielder Fati is removed in the Derby with Espanyol. He spent 5 minutes on the field
Suarez scored 195 goals for Barcelona and finished third in the club's top scorer list
Daniele de Rossi: People call Messi cowardly, but they are afraid to ask their wives for a remote control from the TV