Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Aikuisilla heräsi huoli saamelaisnuorista – vihapuhe tulee jo Rosa-Máren Juuson uniinkin

Arkkipiispakin on jo vedonnut ihmisiin, jotta saamelaisiin kohdistuva vihapuhe saataisiin aisoihin.

Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio nosti esiin huolensa saamelaisnuoriin kohdistuvasta vihapuheesta Ylen Aamussa 24.11. Utsjoen kunnanjohtaja Taina Pieski kertoi Ylelle 28.11., että on erittäin järkyttynyt vihapuheesta.

Ärhäkäksi käynyt keskustelu saamelaisasioista ja erityisesti saamelaiskäräjälaista saa useat saamelaisnuoret vaikenemaan. He eivät halua tulla kiusatuiksi saamelaisuutensa, tai siihen liittyvien kommenttien vuoksi.

Kaaresuvannosta kotoisin oleva saamelaisnuori Rosa-Máren Juuso haluaa kuitenkin kertoa omat ajatuksensa nuorten kokemasta vihapuheesta. Hän kertoo, että on nähnyt jopa painajaisia viimeaikaisten somekeskusteluiden vuoksi.

– Eihän se tunnu hyvältä, kun täytyy pelätä, että uskaltaako puhua, hän sanoo.

Netti ja some voivat helposti olla ahdistavia paikkoja saamelaisnuorille tällä hetkellä.

– Verkossa on paljon väärinymmärrystä. Se myös vaivaa vähän mieltä. Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, mihin pitäisi uskoa ja mikä on totta.

Nuori kuvailee ympäristöä arvaamattomaksi

Useat nuoret ovat päättäneet, etteivät kommentoi mitenkään saamelaisasioita minkäänlaisissa yhteyksissä. Kaksi nuorta kommentoi Ylelle asiaa nimettömästi. He eivät halua tulla kiusatuiksi saamelaisuutensa, tai siihen liittyvien kommenttien vuoksi.

– Ympäristö on täällä arvaamatonta. En halua tuoda julkisesti omaa näkemystäni tähän keskusteluun, sanoo Oulussa asuva nuori.

Toisessa kaupungissa asuva nuori taas kertoo, että on seurannut aktiivisesti saamelaiskäräjälakia koskevaa keskustelua. Hän ei ole itse aktiivinen sosiaalisessa mediassa, sillä hänestä tuntuu olevan täysin turhaa pyrkiä vaikuttamaan asioihin.

Utsjoen kunnanjohtaja penää vihapuheen kylväjien vastuuta

Utsjoen kunnanjohtaja Taina Pieski kertoo olleensa yllättynyt sekä järkyttynyt keskustelun sävystä, johon hän on törmännyt muun muassa sosiaalisessa mediassa. Hän kertoo olevansa erittäin huolestunut saamelaisnuorten kokemasta vihapuheesta.

Pieski kertoo osallistuneensa työelämässä monien kiistanalaisten aiheiden käsittelyyn. Saamelaiskäräjälakia koskeva keskustelu on kuitenkin ollut poikkeuksellista, eikä hän ole aiemmin kokenut vastaavaa.

Suomen ainoan saamelaisenemmistöisen kunnan johdossa hän on saanut oman osansa nettikommentoinnista.

Eniten Pieski on kuitenkin suruissaan niiden nuorten puolesta, jotka ovat olleet puolustamassa saamelaisasioita niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa, ja joutuneet vuosikausia kärsimään rajusta vihapuheesta.

– Varsinkin silloin, jos valtaapitävät kohdistavat tällaista vihapuhetta nuoriin vähemmistön edustajiin, niin kyllä se kertoo minusta erittäin surullista viestiä koko suomalaisesta yhteiskunnasta, Taina Pieski sanoo.

Pieski penääkin vihapuheen kylväjien vastuuta: sananvapaus ei tarkoita, että mitä tahansa voisi sanoa.

Päättäjät ja piispat haluavat saada vihapuheen loppumaan

Saamelaisia koskevasta vihapuheesta on keskusteltu esimerkiksi saamelaiskäräjien tiistaisessa kokouksessa. Saamelaiskäräjien puheenjohtajisto on ilmaissut tuomitsevansa saamelaisiin kohdistuvan vihapuheen.

Evankilaisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma ja Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo julkaisivat niin ikään aiheesta kannanoton (siirryt toiseen palveluun), jossa he vetosivat kansaan vihapuheen loppumiseksi.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 2. joulukuuta kello 23:een asti.