Finland

Ampumahiihto | Olli Hiidensalo sivusi uransa parasta sijoitustaan: ”Avaus jännitti”

Maailmancupin avauskilpailu Kontiolahdella toi palkintopallille kaksi uutta nimeä. Olli Hiidensalon jälkeen muut suomalaiset jäivät kauaksi kärjestä, vaikka ainesta oli parempaan.

Hyvä ammunta toi Olli Hiidensalolle hyvän lopputuloksen 20 kilometrin normaalikisassa Kontiolahdella. Kuva:  Vesa Moilanen / Lehtikuva

Olli Hiidensalo väläytti ampumahiihdon maailmancupin avauksessa tiistaina Kontiolahdella.

Hiidensalo ampui 20 kilometrin sakkominuuttikilpailussa vain yhden hudin ja sivusi 11. tilallaan uransa parasta sijoitustaan maailmancupissa. Viime kaudella hän oli 11. sprinttikisassa Hochfilzenissä.

Normaalimatkan kisassa jokainen ohilaukaus tuo minuutin lisää loppuaikaa. Puhtaalla ammunnalla Hiidensalo olisi ollut seitsemäs.

”Avaus jännitti, kuten aina, mutta muuten tuntui hyvältä. Yritin ampua huolellisesti laukaus kerrallaan. Hiihdossa pääsin hyvin muiden peesin ja sain säästellä voimia”, Hiidensalo sanoi.

Hän jätti taakseen kovia nimiä, kuten Norjan Johannes Thingnes Bøn ja viime kaudella maailmancupin voittaneen Ranskan Quentin Fillon Mailletin.

Bø oli kisan nopeain hiihtäjä, mutta neljä sakkoa pudottivat hänet Hiidensalon taakse 12:nneksi. Fillon Maillet oli kahdella sakolla 15:s.

Hiidensalo jäi kaksi minuuttia ja 24 sekuntia normaalimatkan voittaneesta Ruotsin Martin Ponsiluomasta, joka otti uransa toisen ykköstilan maailmancupissa.

Aina arvoituksellinen 20 kilometrin normaalikisa toi jälleen yllätyksiä kärkipäähän.

Sveitsin Niklas Hartweg ja Saksan David Zobel nousivat kakkos- ja kolmossijoillaan ensi kertaa palkintopallille. Molemmat selvittivät kisan ilman sakkominuutteja. Muita nolla-ampujia ei ollut.

Muista suomalaisista vain Tero Seppälä pääsi maailmancupin pisteille, joita saa 40 parasta. Palkintorahaa saa tällä kaudella 30 ensimmäistä.

Seppälä oli 35:s ja pettyi esitykseensä.

”Ei ollut minun päiväni. Pitää pystyä parempaan. Ensimmäinen pysty meni pieleen”, Seppälä sanoi.

Seppälä aloitti kisan puhtaalla ammunnalla makuulta, mutta pystystä tui kolme hutia. Käytännössä hänen kisansa oli siinä. Toiselta makuulta tuli yksi huti, ja toinen pystyammunta meni puhtaasti.

Jaakko Ranta oli kolmannen ampumapaikan jälkeen menossa uransa parhaaseen sijoitukseensa, mutta kaksi sakkoa viimeiseltä pystypaikalta pudottivat hänet sijalle 46.

Myös Heikki Laitinen aloitti hyvin, kunnes viimeinen pystypaikka toi neljä sakkoa: sijoitus 78:s. Tuomas Harjula oli viidellä sakolla 72:nen.

Ilman viimeisen pystypaikan haparointia Rannalla ja Laitisella olisi ollut ainekset paljon parempaan. Ranta oli kolmen ampumapaikan jälkeen 14:s ja Laitinen 35:s.

Suomella oli pitkästä aikaa viisi miesampumahiihtäjää samassa maailmancupin kilpailussa.

Keskiviikkona Kontiolahdella kisataan naisten 15 kilometrin normaalimatkalla.