Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Asiantuntija: Näin juomakelpoista suomalainen sadevesi on

Itä-Suomen yliopiston ekotoksikologian professori Jussi Kukkonen ei suoraan tyrmää suomalaisen sadeveden juomakelpoisuutta tuoreesta raportista huolimatta.

Tukholman yliopisto ja Zürichin teknillinen korkeakoulu julkaisivat elokuun alussa tutkimuksen, jonka mukaan maapallon sadevesi ei ole enää juomakelpoista laajalle levinneiden perfluoroalkyylikemikaalien eli PFAS-aineiden takia.

Kukkonen tiedostaa yhdisteisiin liittyvän ongelman ja kertoo, että niitä tosiaan löytyy myös Suomen sadevedestä.

– Jätevetemme sisältää näitä yhdisteitä jonkin verran, mutta valtaosa jää onneksi jäteveden puhdistajille. Osa myös haihtuu, sillä ilmalevintäisiähän nämä ovat.

Kukkosen mukaan tämä ei automaattisesti tarkoita sadeveden juomakelvottomuutta, sillä yhdisteiden pitoisuudet sadevedessä ovat erittäin pieniä. Sadeveden tarpeetonta juomista tulisi hänen mukaansa kuitenkin välttää siinä mahdollisesti esiintyvien kemikaalien vuoksi. PFAS-yhdisteet ovat vain osa tätä kuormaa.

– Jos vesi saadaan kaupungin ulkopuolella suoraan sateesta puhtaaseen astiaan, sanoisin, että sillä voisi hetkellisen janon sammuttaa. Esimerkiksi mökille en tätä vettä ottaisi jatkuvaan käyttöön.

Laboratorioissa valmistettuja PFAS-yhdisteitä on käytetty muun muassa kuluttajatuotteissa, joissa tarvitaan erilaisia likaa ja rasvaa hylkiviä ominaisuuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi paistinpannut, tekniset vaatteet ja suksivoiteet. Lisäksi niitä on hyödynnetty tekstiileissä ja elektroniikassa palonestoaineena.

Juomaveden laatu erinomaista – toistaiseksi

Ekotoksikologian professori Jussi Kukkosen mukaan juomaveden laatu voi heikentyä, jos maaperä saastuu. Itä-Suomen yliopisto

Suomi on tunnettu puhtaasta juomavedestään, mutta onko asia muuttumassa?

Kukkosen mukaan sadeveteen liittyvä uutinen ei ole muuttanut sitä tosiasiaa, että hanasta tai kaivosta tuleva juomavesi on Suomessa edelleen erinomaista. Hän kuitenkin huomauttaa, että erilaisia uhkia on olemassa.

– Kaiken kaikkiaan ympäristön kemikalisaatio on yksi uhka. Oleellista on se, miten Suomen pohjavesivaroja pystytään suojelemaan.

Kukkonen muistuttaa, että Suomessa on varsin runsaat pohjavesivarat, joihin valtaosa vedenottamoista tukeutuu.

Erityisen tärkeää olisi hänen mukaansa tehdä tutkimuksia ja tulla tietoiseksi erilaisista veden laatuun kohdistuvista uhista. Kyse on pienistä toimenpiteistä, kuten menetelmistä, joilla vanhoja öljysäiliöitä poistetaan pohjavesialueilta.

– Niin pohja- kuin pintavesienkin suojelu sekä maaperän saastumisen ehkäisy ovat tärkeitä, hän korostaa.

Suomalaiset hyödyntävät kulutuksessaan sekä pohja- että pintavettä. MostPhotos