Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Autoala varoittaa kansalaisten auto-ostoksiin jaettavien tukirahojen loppumisesta – paine dieselin hinnannousuun kasvaa

Autotuojat ja -teollisuus sekä Autoalan Keskusliitto oudoksuvat hallituksen aietta ajaa alas täyssähköautojen hankintakannuste etuajassa

Uusien sähköisten henkilöautojen hankintaan myönnettävä tuki on loppumassa. Kuva:  Markku Ulander

Täyssähköisten henkilöautojen hankintakannustetta voi hakea ensi maaliskuun loppuun asti, mutta suositun tuen määrärahaa ei riitä kevääseen asti, tiedottavat nyt Autotuojat ja -teollisuus sekä Autoalan Keskusliitto.

Hallituksen hankintatukien jatkoa koskevassa esitysluonnoksessa sähkökäyttöisten henkilöautojen 2 000 euron hankintakannusteelle ei ole suunnitteilla jatkokautta ja tuki on päättymässä määrärahojen loppumiseen etuajassa – käytännössä jo syksyn aikana.

Lue lisää: Näiden käytettyjen autojen suosio on romahtanut: ”Näkyy se hinnoissa”

Suuruudeltaan 2 000 euron tukea myönnetään yksityishenkilölle maksimissaan 50 000 euroa maksavaan uuteen sähköautoon.

Syynä muutokseen on se, että Suomi on saamassa EU:n elpymisvälineestä vähemmän tuloja, kuin aiemmin odotettiin.

– Nyt on kysymys siitä, mille kasvu-uralle liikenteen sähköistyminen asettuu. Mikäli sähköistyminen ei etene nykyistä kasvukäyrää selvästi rivakammin, on Suomen täytettävä päästötavoitteensa korottamalla entisestään biopolttoaineiden jakeluvelvoitetta. Tämän tien päässä häämöttävät valtavat polttoaineiden hintojen nousut. Tämä olisi raskas isku niin kotitalouksille kuin kuljetuksia tarvitsevalle elinkeinoelämällekin, sanoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Lue lisää: Tässä ovat suuren vaihtoautoketjun halutuimmat käytetyt sähköautot – ”vaikea löytää myytävää”

Biopolttoaineiden jakeluvelvoitetasolla on vaikutusta erityisesti dieselin hintaan.

Autoalan etujärjestöjen mukaan henkilöautojen hankintatuelle olisi edelleen suuri tarve, sillä hintaero keskimääräisen Suomessa myydyn polttomoottorikäyttöisen auton ja täyssähköauton välillä on vielä noin 20 000 euroa.

Autoala muistuttaa, että juuri henkilöautokannan sähköistyminen on avainasemassa vuoden 2030 päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Lue lisää: Näin paljon sähköautolla ajaminen alkaa maksaa, mikäli sähkön hinta nousee todella rajusti

– Valtioneuvosto ei ole esittänyt määrärahaa henkilöautojen hankintatuen jatkamiselle, vaikka hankintatuki on yksi fossiilittoman liikenteen tiekartan avaintoimenpiteistä, muistuttaa Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatuki on sen sijaan hallituksen julkaiseman lakiluonnoksen mukaisesti jatkumassa siten, että tukea voisi hakea 31.12.2024 asti.