Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Britannia aikoo muuttaa yksipuolisesti Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta – mahdollinen irtiotto tyrmistyttää Irlantia ja muita EU-maita

Brexit-sopimuksen muuttaminen kiristäisi sekä Pohjois-Irlannin sisäistä tilannetta että Britannian naapurisuhteita Irlantiin. Myöskään muut EU-maat eivät katso pääministeri Boris Johnsonin sooloilua hyvällä.

Britannian EU-eron vastustajien kampanjakyltti vaati niin sanotun "kovan rajan" estämistä Irlannin saarella. Kuva on otettu Newryssa Pohjois-Irlannissa eli Britannian puolella EU-eron tultua voimaan 31. tammikuuta. Kuva: Aidan Crawley / EPA

Britannian hallitukselta odotetaan huomenna maanantaina lakiesitystä, jolla se aikoo yksipuolisesti muuttaa Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta.

Pohjois-Irlannin asema oli yksi vaikeimmista kysymyksistä koko brexit-neuvotteluissa. Tästä syystä Britannian aikoma yksipuolinen irtiotto tyrmistyttää sekä naapurimaa Irlantia että muita EU-maita.

Irlanti ja muut EU-maat ovat tyrmistyneitä Britannian sooloilusta. Pääministeri Johnson hyväksyi itse samat sopimusehdot, joista hän nyt haluaa eroon. Kuva: Andy Rain / EPA

Vaikeudet juontavat juurensa paljon Britannian EU-eroa pidemmälle eli Pohjois-Irlannin riitaisaan historiaan ja 30 vuotta kestäneeseen veriseen sisällissotaan. Sota irlantilaismielisten katolisten ja brittimielisten protestanttien välillä päättyi monimutkaiseen rauhansopimukseen vasta vuonna 1998.

Poliittinen tilanne alueella on sisällissodan jäljiltä edelleen hauras, ja sen ylläpitämiseen tarvitaan Irlannin ja Britannian hallitusten yhteistä tahtoa ja tukea. Tämän sovun vaaliminen oli keskeinen päämäärä myös brexit-neuvotteluissa.

Alueparlamentin toiminta halvaantunut

Britannian aikoma irtiotto myötäilee Pohjois-Irlannin kiistan yhden osapuolen eli jyrkän linjan unionistien vaatimuksia. Niitä ajava puolue DUP edustaa vaatimuksillaan enää vähemmistöä alueen äänestäjistä.

Enemmistö pohjoisirlantilaisista vastusti eroa EU:sta, ja nyt enemmistö kannattaa kertaalleen saavutetun sopimuksen noudattamista. Lehdissä on kerrottu jopa DUP:n johdon todenneen yksityisesti, ettei tilannetta olisi tarvinnut kiristää sentään näin pitkälle.

Kiistan seurauksena myös Pohjois-Irlannin alueparlamentin toiminta on halvaantunut, kun sopimusta vastaan haraava DUP menetti toukokuussa pidetyissä aluevaaleissa ääniä muille puolueille.

Brittivaltaa vastustava Sinn Fein nousi historiallisesti Pohjois-Irlannin suurimmaksi puolueeksi.

Sinn Féinin tukija heilutti lippua Belfastissa vaalipäivänä toukokuussa. Kuva: Mark Marlow / EPA

Nyt DUP kuitenkin haraa tullitarkastuksen lisäksi vastaan myös siinä, että Sinn Fein saisi vaalituloksen mukaisesti edustajansa aluehallinnon johtoon, vaikka molemmilla suurimmilla puolueilla on todellisuudessa aina yhtä paljon valtaa hallinnossa.

Britannin ja Irlannin suhteet koetuksella

Pääministeri Boris Johnsonin hallitus on perustellut sooloilua sillä, että se katsoo Britannian ja Pohjois-Irlannin välille sovittujen tullitarkastusten rikkovan tuikitärkeää vuoden 1998 rauhansopimusta.

Muiden osapuolten silmin selitys on vähintäänkin outo, koska vielä brexit-väännön loppusuoralla joulukuussa 2020 Johnson hyväksyi itse juuri samat sopimusehdot, joista hän nyt haluaa eroon.

Neuvottelut tulliehtojen käytännön soveltamisesta ovat yhä meneillään. Myös EU on tarjoutunut joustamaan joistain vaikeimmista kohdista kuten lääkkeiden vientiä Pohjois-Irlantiin koskevista EU-vaatimuksista.

Britannian ja siitä itsenäistyneen Irlannin suhteet olivat kauan vaikeat, mutta yhteiset ponnistukset Pohjois-Irlannin rauhanprosessissa lähensivät naapurimaat hyviin väleihin keskenään.

Nyt brexit ja siihen liittyvät Britannian hallituksen omavaltaiset otteet ovat kuitenkin tiputtaneet suhteet uuteen aallonpohjaan.

Piskuinen mutta rauhaton Pohjois-Irlanti on Britannian ja EU:n välinen avohaava – tässä jutussa selitetään, miksi se on nyt tapetilla