Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ennuste: Inflaatio jäytää metsä­teollisuutta –sahatuotteiden vientihinnat romahtavat

Inflaation aiheuttama kulutuksen väheneminen heikentää metsätuotteiden vientiä, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste.

Metsäteollisuuden päävientituotteiden vuotuiset hinnat nousevat tänä vuonna. Poikkeuksena tähän on sahatavara. Tutkimuksen arvion mukaan metsäteollisuuden viennin nimellinen arvo nousee tänä vuonna neljä prosenttia. Ensi vuonna viennin arvo putoaa reilut kymmenen prosenttia juurikin sahatavaran vetämänä.

Ennusteessa oletetaan Venäjä-suhteiden pysyvän huonoina ja energian hinnan talven ajan korkealla, mutta laskevan keväällä.

Sahatavaran vienti tulee laskemaan tänä vuonna kahdeksan prosenttia, sillä pandemian nikkarointi- ja rakentamisinto alenee. Sama koskee vaneria.

Toisaalta, ensi vuonna suomalaisen sahatavaran ja vanerin viennin aleneminen on maltillisempaa, jos Venäjältä ja Valko-Venäjältä ei tule lainkaan sahatavaraa Eurooppaan. Sahatavaran vientihinta tulee joka tapauksessa laskemaan lähes kolmanneksen.

Sähkö ja metsäteollisuus

Sähkön hinnan kipuaminen ei ole osunut metsäteollisuuteen pahasti. Moni yhtiö kykenee itse käyttämään osan tuotantoprosessin ohessa tuottamastaan lämmöstä ja sähköstä tai jopa myymän osan sähköverkkoon ja kaukolämpöverkkoon. Tämä on etenkin kemialliselle metsäteollisuudelle etu.

– On todennäköistä, että etenkin Keski-Euroopassa tehtaita seisotetaan loppuvuoden aikana tuotannon kannattamattomuuden sekä energian heikon saatavuuden vuoksi. Energiasta onkin tullut kilpailuetu Suomen kemialliselle metsäteollisuudelle, sanoo metsäekonomisti Marjo Maidell STT:n tiedotteessa.

Sähkön hinnan nousu tekee myös sellusta kannattavaa, sillä sen tuotannossa syntyy bioenergiaa.

Ylipäätään paperin, sellun ja kartongin kysynnän arvioidaan hiipuvan inflaation takia. Vuoden 2022 paperintuotantoon vaikuttivat etenkin UPM:n tehtaiden työnseisaukset ja Veitsiluodon paperitehtaan sulku.