Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Helsingin budjetti | HS:n tiedot: Kouluja ja päiväkoteja uhkaa miljoonien säästöt

Kaupunki|Helsingin budjetti

Helsingin johtavat poliitikot käyvät parhaillaan neuvotteluita ensi vuoden budjetista. Päiväkoteja ja kouluja uhkasivat alun perin jopa 17 miljoonan euron säästöt, mutta poliitikot ovat neuvotteluissa päätymässä säästöjen pienentämiseen.

Budjettineuvotteluja käydään Helsingin kaupungintalolla tulevana viikonloppuna. Kuva:  Outi Neuvonen / HS

Helsingin kouluja ja päiväkoteja uhkaavat mahdollisesti miljoonien säästöt. HS:n tietojen mukaan niiden mittaluokka on pienentymässä alkusyksyllä väläytetystä 17 miljoonasta enimmillään noin kymmeneen miljoonaan.

Helsingin kaupunkipolitiikan suurimpien puolueiden eli kokoomuksen, vihreiden, sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton edustajat viettävät tulevan viikonlopun Helsingin ensi vuoden budjetista neuvotellen.

Perjantaina päättäjät kokoontuivat keskustelemaan kaupungin toimialojen edustajien kanssa.

HS:n tietojen mukaan puolueet etsivät neuvotteluissa edelleen keinoja pienentää säästöjä tai päästä niistä jopa kokonaan eroon.

Lue lisää: Helsinki suunnittelee 17 miljoonan euron säästöjä kouluihinsa ja päiväkoteihinsa

HS esitteli perjantaina neljä erilaista skenaarioita, joilla toimialan alijäämää paikataan. Toimialan kokonaisbudjetti on noin 1,38 miljardia euroa. Kymmenen miljoonan rahoitusvaje tarkoittaisi siis alle prosentin osuutta budjetista.

Näiden säästöjen löytäminen tulee kuitenkin olemaan haasteellista. Toimialan talousarvio­esityksessä nimetään mahdollisina toimenpiteitä esimerkiksi opetus­ryhmien kokojen kasvattaminen tai opetustarjonnan vähentäminen.

Lue lisää: HS:n tiedot: Näillä rahasummilla Helsingin johtopoliitikot nyt sorvaavat päiväkotien ja koulujen tulevaisuutta

Sen lisäksi kädenvääntöä on odotettavissa kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle suunnatuista lisäpanostuksista, joilla vakavasta henkilöstöpulasta kärsivälle alalle saataisiin lisää resursseja. Myös kaupungin työntekijöille kohdistetun palkkakehitys­ohjelman toteutusmuodosta tullaan todennäköisesti neuvottelemaan pitkään.

Pormestari Juhana Vartiainen (kok) nosti molemmat teemat keskeisiksi tavoitteiksi tulevan vuoden budjettineuvotteluissa HS:n maanantaisessa haastattelussa. Myös muut poliittiset ryhmät nostivat esiin pienimpien palkkojen nostamisen tarpeen.

Toisaalta toimialoille kohdistuu myös runsaasti säästöpaineita. Esimerkiksi kaupunki­ympäristö­toimialalla säästöjä esitetään haettavaksi muun muassa sillä, ettei leikkipuistojen kahluualtaita täytettäisi tulevana kesänä.

HS:n tietojen mukaan myös joitain joukkoliikenne­investointeja voitaisiin lykätä, jotta budjetti pysyy raameissa. Yhtenä vaihtoehtona on Herttoniemen ja Itäkeskuksen metroasemien korjausten siirtäminen muutamalla vuodella eteenpäin.

Pormestari Vartiainen ei ole edeltäjänsä tapaan jakanut poliittisille ryhmille etukäteen budjettiesitystä, vaan neuvotteluja käydään erilaisten avainlukujen pohjalta.