Hiihto | Iivo Niskanen on mukana kärki­kamppailussa – Kerttu Niskanen hiihti toiseksi naisten 20 kilometrillä

Sekä naiset että miehet hiihtävät sunnuntaina 20 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla ja yhteislähtönä.

Kerttu Niskanen kilpaili 20 kilometrillä sunnuntaina. Kuva:  Markku Ulander / Lehtikuva

Kerttu Niskanen hiihti toiseksi maailmancupin 20 kilometrin (p) kilpailun Ranskan Les Roussesissa. Kilpailu hiihdettiin yhteislähtönä.

Miesten 20 kilometrin kilpailu on nyt käynnissä. Kilpailun seuranta löytyy tämän jutun lopusta.

Niskanen karkasi kilpailussa Ruotsin Ebba Anderssonin kanssa hyvissä ajoin. Vahvan kilpailun hiihtänyt ruotsalainen pystyi pudottamaan Niskasen kyydistä viidennellä kierroksella. Kaikkiaan kisassa hiihdettiin kuusi kierrosta.

”Ebba oli Scandi-cupissa ylivoimainen ja vahva perjantaina vapaalla, joten tiesin hänen lähtevän kovaa”, Niskanen sanoi Viaplayn haastattelussa.

Niskanen jäi Anderssonista lopulta 22,1 sekuntia. Kolmanneksi hiihtänyt Norjan Astrid Øyre Slind jäi Anderssonista 1.20,4. Hän voitti niukasti toisen norjalaisen Ingvild Flugstad Østbergin.

Sunnuntaina kilpailusta oli pois esimerkiksi Tour de Skin voittanut Ruotsin Frida Karlsson.

”Tämä oli hyvä signaali, koska eroa muuhun joukkoon syntyi aika paljon”, Niskanen sanoi.

Krista Pärmäkoski kaatui kisan alkupuolella laskussa eikä pystynyt taistelemaan kisan kärkipaikoista. Pärmäkoski oli kisassa lopulta kymmenes.

Pärmäkoski oli neljän kilometrin kohdalla kärkeä perässä seitsemän sekuntia ja kilpailussa viidentenä. Seuraava väliaika 4,8 kilometrin kohdalla oli tylympi: sijoitus oli 13:s ja ero kärkeen jo 26,4 sekuntia.

Viaplayn haastattelussa Pärmäkoski sanoi, että alamäessä oli tullut esiin jäätä, mitä hän ei huomannut.

”Suksi lähti yksinkertaisesti alta, ja sen jälkeen mentiin. Lasku oli sen verran kovavauhtinen, että piti odottaa laskemassa olevan letkan pääsevän ohi ja lähteä sitten perään”, Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkoski sai edellä hiihtäneen joukon kiinni, mutta kärkinelikko oli liian kaukana. Taistelussa viidennestä sijasta Pärmäkoski jäi parempivoimaisten hiihtäjien taakse.

Pärmäkosken viikonloppu oli haastava. Lauantain sprintin hän jätti kesken karsinnan jälkeen, vaikka aika olisi riittänyt erävaiheeseen. Perjantaina Pärmäkoski oli 20. vapaalla hiihtotavalla kilpaillussa 10 kilometrin kilpailussa.

Positiivisen puolelle Pärmäkosken osalta jäi se, että hän pystyi kaatumisen jälkeen hiihtämään edellä olleita kilpailijoita kiinni. Pärmäkoski arvioi Viaplaylle, että hiihto oli jo parempaa kuin aiemmissa viikonlopun kisoissa.

”Ei tämä vielä tyydytä. Vielä on tekemistä”, Pärmäkoski sanoi.

Sunnuntaina Pärmäkosken edelle ehti esimerkiksi Johanna Matintalo, joka oli toiseksi parhaana suomalaisena seitsemäs.

Matintalo sanoi Viaplaylle olleensa kisaan tyytyväinen etenkin pettymyksen puolelle jääneet lauantain sprintin jälkeen. Matintalo pääsi lauantaina karsinnasta jatkoon, mutta jatkopaikkaa ei enää alkueristä irronnut.

”Tänään oli ihan hyvää menoa. Pikkaisen harmittaa, että lähtöpaikka ei ollut kummoinen. Kun pääsi vähän paremmille paikoille, kärki oli jo irrottautunut siitä ryhmästä. Paikoitellen hiihdettiin aika mukavaa matkavauhtia ja tuntui, että olisi ollut varaa hiihtää vähän kovempaa”, Matintalo sanoi.

Eveliina Piipon sijoitus oli 17. ja Anne Kyllösen 20:s.

Suomalaisista Katri Lylynperä keskeytti kilpailun.

Kello 15.45 alkaneessa miesten kisassa matkaan lähtee suomalaisista muun muassa Iivo Niskanen. Niskanen oli mukana myös perjantain vapaan hiihtotavan kilpailussa, jossa kaatuminen pilasi kilpailun.

Suomalaisista matkaan lähtivät myös Perttu Hyvärinen, Markus Vuorela, Arsi Ruuskanen, Ville Ahonen ja Ristomatti Hakola.

V Sport Suomi+ ja Viaplay näyttävät kilpailut suorina lähetyksinä.