Hiihto | Niko Anttola tuuletti MM-kultaa ja sai yllättäviä kehuja Norjasta

Norjan entinen hiihtokuningas Petter Northug vertasi Niko Anttolaa Iivo Niskaseen ja Norjan takavuosien suurhiihtäjään Thomas Alsgaardiin.

Niko Anttola kilpaili marraskuussa 2022 maailmancupissa Rukalla. Kuva:  Markku Ulander / Lehtikuva

Niko Anttola hiihti myöhään torstai-iltana Suomen aikaa uransa viimeisen henkilökohtaisen kilpailun alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja tuuletti vihdoin maailmanmestaruutta.

Anttola kävi Kanadan Whistlerissä 10 kilometrin (v) kilpailussa koko matkan sekuntitaistelua norjalaisia vastaan ja onnistui pitämään heidät takanaan.

Puolentoista viikon päästä 20 vuotta täyttävä Anttola oli kilpailun suurin voittajasuosikki. Hän pääsi väliaikalähtöisessä kilpailussa viimeisenä ladulle ja tiesi tilanteensa koko ajan. Näin hänellä oli varaa tuulettaa voittoa jo hiukan ennen maaliviivaa.

Maalissa eroa toiseksi tulleeseen Norjan Lars Heggeniin oli kuusi sekuntia. Pronssia saanut Norjan Thomas Linnebo Mollestad hävisi suomalaiselle seitsemän sekuntia.

Kilpailu käytiin vuoden 2010 olympialaduilla, ja vaativa rata sopi kovan hapenottokapasiteetin omaavalle Anttolalle. Hän johti kilpailua kaikissa väliajoissa ja ero seuraavaan vaihteli kahdesta yhdeksään sekuntiin.

Anttola kilpailee jo kolmansissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Aiemmin hän oli saavuttanut kaksi henkilökohtaista hopeaa ja yhden viestihopean.

Maanantaina Anttola sai hopeaa 20 kilometrin (p) yhteislähdössä, jossa urakoi vauhdinpitäjänä suurimman osan matkaa.

Anttolan kultamitalin myötä Suomen mitalisaldo näissä kisoissa nousi kuuteen.

Lue lisää: Niko Anttola, 19, on ikäluokkansa parhaita hiihtäjiä maailmassa, mutta kykyjä löytyy myös aivan erilaiseen urheilulajiin

Ennen Kanadan-reissua Anttola saavutti ensimmäisen SM-mitalinsa yleisessä sarjassa, kun hän sai pronssia Tampereen SM-kisojen 15 kilometrillä (v).

Anttolasta tuli lähes 50 vuoteen ensimmäinen alle 20-vuotias hiihtäjä, joka on saavuttanut yleisen sarjan henkilökohtaisen SM-mitalin miesten normaalimatkoilla.

Sen kisan jälkeen päävalmentaja Teemu Pasanen myönsi, että Anttola on ollut koko kauden mukana Planican MM-joukkueen valintaspekulaatioissa.

Viikonlopun jälkeen selviää, löytyykö Anttolalle paikkaa MM-joukkueessa.

Anttola sai tuoreeltaan yllättäviä kehuja Norjasta. Asialla oli Norjan entinen hiihtokuningas Petter Northug, joka kiinnitti Twitterissä huomiota Anttolan tekniseen osaamiseen.

”Tässä Suomella on nuorten maailmanmestari, joka hiihtää perinteistä ylämäkeen teknisesti yhtä hyvin kuin Niskanen ja vapaata yhtä elegantisti kuin Alsgaard. Tulee jännittävää seurata häntä”, kirjoitti Northug, joka toimii nykyään muun muassa Norjan TV2:n asiantuntijana.

Thomas Alsgaard on moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari vuosilta 1994–2003.

Aiemmin torstai-iltana Eevi-Inkeri Tossavainen tuli parhaana suomalaisena yhdeksänneksi alle 20-vuotiaiden naisten kympillä (v).

Tossavainen voitti aiemmin näissä kisoissa sprintin ja sai pronssia 20 kilometrin (p) yhteislähdössä.