Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Jyväskylässä osoitettiin mieltä MM-rallia vastaan – ”Ekokriisin edistämistä ja ylikulutuksen lisäämistä”

Jyväskylässä oli mielenilmaus MM-rallia vastaan.

Jyväskylän Kuokkalassa järjestettiin perjantaina alkuillasta mielenilmaus MM-rallia vastaan. Kyseessä oli Elokapinan mielenilmaus, jossa rallin väitettiin edistävän ekokriisiä ja lisäävän ylikulutusta.

Mielenilmaus järjestettiin MM-rallin helikopterien laskeutumispaikan vieressä. Helikoptereilla kuljetetaan esimerkiksi talliväkeä sekä VIP-yleisöä erikoiskokeille ja muualle rallipaikoille. Rallissa helikoptereita tarvitaan myös rallin televisiointiin sekä lääkintähenkilöstön kuljettamiseen.

MM-rallissa käytettäviä helikoptereita Jyväskylän Kuokkalassa. Kuva:  Tuomas Arkimies

Mielenilmauksesta oli kerrottu etukäteen, ja myös rallin järjestäjät olivat aiemmin kertoneet varautuvansa mielenilmaukseen.

Elokapina viesti etukäteen, että mielenosoitus on rauhanomainen ja siinä noudatetaan lakia.

Mielenilmauksen alkaessa paikalle oli kokoontunut joitain kymmeniä aktiivisia mielenosoittajia. He kiinnittelivät iskulauseita sisältäviä banderollejaan läheisen lammaslaitumen aitaukseen sekä pitelivät rallin vastaisia kylttejä ja lakanoita. Banderollit lähtivät useasti irti lammaslaitumen aidasta kovan tuulen ja helikopterien aiheuttamien ilmavirtausten takia. Niitä kiinniteltiin sinnikkäästi takaisin.

Poliisi oli paikalla usean auton ja miehen voimin. Poliiseja oli myös jalkautunut mielenosoittajien läheisyyteen. Mielenosoittajat olivat sopineet poliisin kanssa, että he pysyvät pois kopterien laskeutumis- ja nousualueelta. Ainakin alkuillasta mielenosoittajat esittävät asiaansa kiltisti kopterikentän vieressä. Tunnelma oli ainakin alkuillasta rauhallinen.

Poliisi oli paikalla mielenilmauksessa. Kuva:  Tuomas Arkimies

Mielenosoittajien ja poliisin lisäksi paikalla oli jonkin verran yleisöä. Osa yleisöstä vaikutti tulleen ihmettelemään lähinnä helikoptereita – osa seurasi mielenosoitusta.

Ympäristöliike kritisoi ralliteollisuutta rallitapahtumien viherpesemisestä. Elokapinan mukaan on esitetty harhaanjohtavia väitteitä, joilla saadaan aikaan mielikuva rallin ympäristöystävällisyydestä. Elokapinan mukaan rallissa on valtavasti päästöjä ja se edistää ylikulutusta.

Mielenilmaus järjestettiin MM-ralliin liittyvien helikopterien laskeutumis- ja nousupaikan vieressä. Kuva:  Tuomas Arkimies

Rallin MM-sarjan pääluokassa siirryttiin tällä kaudella Rally1-autoihin, joissa hyödynnetään hybriditeknologiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ajokeissa on poltto- ja sähkömoottorin yhdistelmä eli hybridi.

Hybriditekniikan lisäksi Kansainvälinen autoliitto FIA on kertonut, että rallin MM-sarjassa käytetään nyt kestävän kehityksen mukaista polttoainetta. FIA:n mukaan kyseinen polttoaine on sekoitus ”synteettisen ja biopolttoaineen komponentteja”.

Rallijärjestäjät ovat vastanneet mediassa Elokapinan kritiikkiin kertomalla muun muassa, että päästöjä on pyritty kompensoimaan hankkimalla maata ja istuttamalla metsää. Lisäksi järjestäjät ovat tuoneet esille autojen hybriditekniikkaa ja sähköistymistä.