Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kertomukset näyttelijä Jenny Rostainin kokemasta hyväksikäytöstä vuodettiin verkkoon: ”Kukaan ei voi satuttaa minua enää enempää”

Vastaamon tietomurron uhriksi joutunut Rostain tunnustaa tämän iltaisessa Ylen Perjantai-ohjelmassa, että hän on kiitollinen salaisuutensa paljastumisesta.

Tietomurtouutisen jälkeen Jenny Rostain tuki ystäviään, jotka olivat myös Vastaamon asiakkaita ja rikoksen uhreja. Vasta kiristyskirjeen saaminen hakkerilta konkretisoi Rostainille, että vuoto todella tapahtui myös hänelle. Kuva: Roope Kariniemi / Yle

Lokakuussa 2020 selvisi, että kuka vain voi lukea verkosta, kuinka Jenny Rostain oli kokenut lähisuhdeväkivaltaa, seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Tietokirjailija ja näyttelijä Rostain oli yksi psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron yli 33 000 uhrista.

Rostain on siitä kiitollinen.

– Tämä on ehkä kova paikka monille kuulla, mutta olen kiitollinen kaikesta. Jopa tästä, Rostain tunnustaa hämmentyneelle juontajalle Sean Ricksille.

Rostain nähdään tänään perjantaina 7.10. Yle Perjantain vieraana klo 21.05 Yle TV1:llä ja Areenassa. Jaksossa keskustellaan siitä, mihin yksityisyytemme on hävinnyt.

– Tietomurto pakotti minut käsittelemään salaisuuttani. Ajattelin olevani muiden silmissä rikki ja epäkelpo ihminen sen takia, millaista alistamista ja väkivaltaa olen kohdannut. Sen salaisuuden olin jakanut yksityiskohtaisesti terapeuttini kanssa. Kun se ei enää ollutkaan salaisuus, minun piti tulla sinuiksi kaikkien niiden asioiden kanssa, Rostain avaa Perjantain lähetyksessä.

Se oli lahja. Hän hyväksyi menneensä, vaikka sitten pakotettuna. Hän sai tietomurron tekijältä myös kiristyskirjeen. Rostainilla ei käynyt kertaakaan mielessä, että hän olisi maksanut lunnaat.

– Kaikkein pyhin, luottamussuhteeni terapeuttiin, rikottiin. Se oli vielä se ehjä, mitä minulla oli elämässä jäljellä. Silti ajattelin, että olen kohdannut sellaisia hirveyksiä, ettei kukaan voi satuttaa minua enää enempää, ja siksi en alistunut kiristäjälle.

Lue myös: ”Suomalaisten ryhmä pommittaa Venäjää verkossa – Se on laitonta, mutta "Tuukkaa" seuraukset eivät pelota”

Terapia-asiakkaat ovat kylmää bisnestä

Rostainilla ei ollut käynyt mielessäkään, että terapeutti, joka silloin tällöin rustasi jotain pientä mustaan vihkoonsa, muistaisi hänen kokemuksensa pilkuntarkasti – saati kirjaisi kaiken lausuntoihin. Tor-verkkoon vuodetuissa potilaskertomuksissa oli Rostainin hyväksikäyttäjien nimetkin.

Siksi tieto hakkeroinnista iski lujaa.

– Olen kokenut äärimmäistä väkivaltaa, ja minulta on silloin viety itsemääräämisoikeus omaan kehooni. Mutta nyt minulta vietiin lopullinenkin itsemääräämisoikeus traumoihini ja omaan historiaani.

Jenny Rostain opiskelee nykyään psykologiaa. Hän uskoo, että tietomurron tekijä olisi tarvinnut itse tukea jonkin asian käsittelyyn, mutta hänellä ei ollut siihen sopivaa foorumia tai läheisiä. Niinpä asia purkautui äärimmäisellä tavalla rikoksen muodossa. Kuva: Roope Kariniemi / Yle

Vastaamo joutui maksamaan sakkoja valtiolle, mutta uhreille korvauksia ei välttämättä tule koskaan, Rostain sanoo.

– Me olemme olleet Vastaamolle hyvä bisnes. Kun tehdään rahaa, niin jokainen yrittäjä tekee valintoja, ja Vastaamossa on tehty moraalisesti arveluttavia, tietoisia valintoja, Rostain toteaa Ricksille.

Ei jos, vaan kun

– Meidän pitää ymmärtää, että elämme ihan uudenlaisessa maailmassa. On vääjäämätöntä, että kun järjestelmät ovat ihmisten rakentamia, niin niissä tulee vastaan ongelmia. Tulee aukkoja, joista varmasti pääsee sisään, jos joku haluaa tonkia ja levittää tietoja.

Siksi henkilökohtaisimmat asiat pitää jakaa kasvotusten eikä sosiaalisen median yksityisviestein. Tarvitaan myös tukijärjestelmä, josta tietomurtojen uhrit saavat henkistä tukea.

– Ei voida ajatella enää sillä tavalla, että mitä tehdään sitten, jos tapahtuu jotain pahaa, vaan kun tapahtuu. Valmistaudutaan siihen, että loppujen lopuksi meidän tietomme eivät ole yksityisiä.

Perjantain jakso Mihin hävisi yksityisyys? nähdään tänään perjantaina 7. lokakuuta klo 21.05 Yle TV1:llä ja Areenassa. Vieraana nähdään Jenny Rostainin lisäksi hyväntahtoinen hakkeri Laura Kankaala.

Paljastamme itsestämme verkossa paljon, mutta millä hinnalla? Tietoja kalastellaan enemmän kuin koskaan. Vieraina tietokirjailija Jenny Rostain ja tietoturvatutkija Laura Kankaala. Perjantai-dokkari: Hakkeri.

Lisää aiheesta:

”Suomalaisten ryhmä pommittaa Venäjää verkossa – Se on laitonta, mutta "Tuukkaa" seuraukset eivät pelota”

Perjantai-dokkari: Hakkeri