Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kesko haluaa vetäytyä Valko-Venäjältä – Yrityskumppani haraa vastaan

Kesko on ollut mukana Valko-Venäjän rautakaupassa vuodesta 2007. Kesko ja sen liettualainen yhteistyökumppani Kesko Senukai omistavat valkovenäläisestä Oma-rautakauppaketjusta yhdessä puolet.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan myös suomalaisyritykset ovat pyrkineet lopettamaan toimintaansa Venäjällä. Venäläiset joukot ovat hyökänneet Ukrainaan myös Valko-Venäjän kautta. Kesko haluaisi vetäytyä maan rautakaupasta, mutta päätös edellyttää kaikkien omistajien suostumusta.

”Kesko Senukai Lithuania selvittää parhaillaan edellytyksiä vetäytyä Valko-Venäjän rautakauppatoiminnoista. Mahdollista vetäytymistä koskeva päätös edellyttää yhteisyrityksen omistajien yksimielisyyttä. Päätökseen vaikuttaa myös Oman muiden osakkeenomistajien kanta”, sanoo Keskon lakiasiainjohtaja ja Kesko Senukain hallituksen puheenjohtaja Lasse Luukkainen.

Oma-ketjun myynti oli vuonna 2021 oli noin 142 miljoonaa euroa ja liiketulos noin 11 miljoonaa euroa. Luukkainen korostaa, että Keskon osuus Omasta on vain 25 prosenttia.

Kesko Senukai on yhtiön oman arvion mukaan Baltian johtava rautakauppa. Sillä on 22 K-Senukai-myymälää Liettuassa, 9 K-Senukai-myymälää Latviassa, 8 K-Rauta-myymälää Virossa ja 17 Oma-myymälää Valko-Venäjällä.

Kesko osti 51 prosenttia Senukaista vuonna 2003.

Sitkeä kiista toisen omistajan kanssa

Liettualaisen Senukai-rautakaupan on perustanut nykyisen omistajan, Artūras Rakauskasin isä vuonna 1992. Nykyinen omistaja on pari vuotta kiistellyt yhteisesti omistetun yhtiön strategiasta Keskon kanssa.

Viime vuoden alussa Rakauskas vei riidan välimiesoikeuden ratkaistavaksi Ruotsiin, jonka hän koki osapuolten kannalta riippumattomaksi maaksi.

”Välimiesmenettely Keskon ja yhteisyrityksen muiden omistajien kanssa on edelleen kesken”, Luukkainen sanoo.

Kiistan takia Kesko on vuoden 2020 heinäkuun alusta alkaen raportoinut omistuksensa Kesko Senukaissa yhteisyrityksenä aiemman tytäryhtiön sijaan.

Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan 4,4 miljardin euron liikevaihdosta Baltiasta ja Puolasta kertyi noin 400 miljoonaa euroa Onnisen kautta. Kokonaisliikevaihdossa ei ole mukana Kesko Senukain liikevaihtoa, joka oli viime vuonna 1,1 miljardia euroa.