Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaja selviää tänään – seuraa suoraa lähetystä Areenassa tästä

Ruotsin akatemia julkistaa palkinnon saajan kello 14. Miia Gustafssonin kanssa keskustelemassa on WSOY:n kustantaja Leena Balme. Tukholmassa on paikalla kirjeenvaihtaja Pirjo Auvinen.

Kirjallisuuden Nobel 2022 julkistetaan
Kirjallisuuden Nobel 2022 julkistetaan

Maailman arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla ei ole julkista ehdokaslistaa, joten voittajan nimi on aina yllätys.

Nobel-palkinnon voittaja poimitaan koko maailman valtavalta kirjallisuuskentältä. Valintaan liittyy jännitteitä niin Nobel-instituution sisäisten suhteiden kuin maailmanpolitiikankin suhteen.

Ennen palkinnon saajan julkistusta spekuloidaan, minne päin maailmaa palkinto osuu, onko nyt naiskirjailijan vuoro, mikä tyylilaji on ollut paitsiossa ja miten maailman tapahtumat vaikuttavat tähän kaikkeen. Esimerkiksi tänä vuonna veikkauksissa on ollut vahvoilla intialaissyntyinen Salman Rushdie, jota puukotettiin luentotilaisuudessa viime elokuussa.

Viime vuonna akatemia noudatti yleisiä odotuksia myöntämällä palkinnon pitkästä aikaa afrikkalaistaustaiselle kirjailijalle. Tansanialaislähtöinen kirjailija Abdulrazak Gurnah on syntynyt Sansibarin saarella. Kritiikkiä kuului jälkeen päin siitä, että Gurnah oikeastaan edustaa Britanniaa, jossa hän on elänyt lähes koko aikuisikänsä.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto on myönnetty ensimmäisen kerran vuonna 1901. Se on tarkoitettu kirjailijalle, joka on tehnyt yhdellä tai useammalla teoksella suuren palveluksen ihmiskunnalle. Joinakin vuosina palkinto on jäänyt jakamatta. Viimeksi näin kävi vuonna 2018, kun #metoo-kohu ja sen huono hoito pakotti Akatemian jättämään palkinnonjakamisen väliin.

Palkinto on jäänyt jakamatta seitsemän kertaa: vuosina 1914, 1918, 1935 ja 1940–43. Lisäksi palkinnon jako on viidesti siirretty seuraavalle vuodelle.

Muusikko Bob Dylan aiheutti kohun vuonna 2016, kun hän ei aluksi reagoinut saamaansa Nobel-palkintoon millään tavalla. Häen ei myöskään saapunut Nobel-juhlaan. Dylan lähetti viimein palkinnon saannin ehtona olleen puheen akatemialle äänitiedostona ja vastaanotti kunnianosoituksensa Tukholmassa seuraavana keväänä.

Omasta tahdostaan Nobelin kirjallisuuspalkinnosta on kieltäytynyt ranskalainen kirjailija Jean-Paul Sartre vuonna 1964. Neuvostoviranomaiset puolestaan pakottivat Boris Pasternakin kieltäytymään kunnniasta 1958.

Voit keskustella Nobelin kirjallisuuspalkinnosta huomiseen klo 23.00 asti.

Juttu päivittyy

Analyysi: Puukotuksesta selvinnyt Salman Rushdie on tänään vahvoilla kirjallisuuden Nobel-voittajaksi, mutta yllätys on jälleen mahdollinen

Nobel-voittaja Abdulrazak Gurnah kirjoittaa omakohtaisesti pakolaisuuden aikakaudesta: "Kyse ei ole vain kokemuksestani – se on nykytodellisuutta"