Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kommentti: Keskustaa odottaa veret seisauttava vaalitappio

Keskustan gallup-kannatuksen romahtaminen mittaushistorian pohjille on kova uutinen. Ylen kyselyn perusteella puoluetta odottaa toinen peräkkäinen veret seisauttava vaalitappio huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa keskustan kannatus romahti vuoden 2015 vaalien 21.2 prosentista 13.8 prosenttiin.

Alamäen jatkuminen ei ole suuri yllätys. Keskusta halusi keväällä 2019 väellä ja vängällä hallitukseen, vaikka oikea osoite olisi ollut mennä nuolemaan haavoja ja valmistelemaan uusia ohjelmia oppositioon.

Ehkä suurempi ongelma keskustan kannalta on kuitenkin se, että puolue meni täysin vääränlaiseen hallitukseen. Punavihreä politiikka ei maistu keskustan kannattajille.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko koki jostain syystä tarvetta erikseen kertoa Keskuskauppakamarin Suuressa veropäivässä viikko sitten, että keskusta ei ole vasemmistopuolue. Sellaiseksi se kuitenkin pakosta kannattajiensa silmissä leimautuu.

Keskusta esiintyi viime budjettiriiheen asti hallituksen kirstunvartijana, puolueena joka katsoo, että hallituksen rahankäytöstä on joku tolkku eikä velkaantuminen karkaa käsistä. Toisin on käynyt, ja nyt puolue on rinta rottingilla viemässä eduskunnassa läpi tyylipuhdasta vaalibudjettia.

Erityisen kipeää keskustan kannattajille tekee se, että puolue on pakotettu edistämään hallituksessa punavihreää ideologiaa, joka on ottanut aivan uudenlaisia kierroksia.

Tuorein esimerkki on ilmastoruokaohjelma, jolla hallitus haluaa muun muassa vähentää punaisen lihan ja juuston syöntiä. Keskustan tuskaa kuvaa hyvin se, että maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) ei oikein tiedä, miten päin asian kanssa olisi.

Saarikko ajaa parhaillaan valtiovarainministerinä maahantuloveroa ja maastapoistumisveroa – tosin pitkin hampain mutta kumminkin, koska hallitusohjelma niin määrää. Ei kuulosta kovin uskottavalta, kun samaan aikaan keskusta haluaa lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

Energiapolitiikassa keskusta on ollut punavihreiden kanssa samassa rintamassa ajamassa alas turvetuotantoa.

Vastaavia esimerkkejä löytyy runsaasti myös esimerkiksi hallituksen humanitääristä maahanmuuttoa koskevista esityksistä, kuten laittomasti Suomessa olevien aseman ja etuuksien parantaminen.

Keskusta sai haluamansa sote-uudistuksen, mutta sekin on menossa pahasti kiville, ainakin siinä, että uudistus nielee valtavan määrän lisämiljardeja ja uhkaa kiristää verotusta ja lisätä velkaantumista.

Iso kysymys kuuluu, onko keskustasta tulossa uusi RKP. Siis puolue, joka menee jatkossakin hallitukseen kuin hallitukseen, jos sen ohjelmassa on muutama keskustalle tärkeä asia.