Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kommentti | Venäjän ”uudet alueet” eivät aiheuta venäläisissä samanlaista hurmosta kuin Krimin liittäminen aikoinaan

Venäjän presidentti Vladimir Putinin puhe perjantaina ei sisältänyt yllätyksiä tai venäläisten helpotukseksi uutisia. Liikekannallepano on jo pilannut riittävästi tunnelman.

Moskovan Punaisella torilla järjestettiin perjantaina konsertti, jossa tuettiin presidentti Vladimir Putinia ja neljän Ukrainan maakunnan liittämistä Venäjään. ”Yhdessä ikuisesti”, lukee Putinin yläpuolella. Kuva:  Aleksandr Nemenov / AFP

Moskova

Venäjä on herännyt lauantaina uuteen päivään, jossa se on pinta-alaltaan entistä suurempi – oman ilmoituksensa mukaan.

Venäjään ”kuuluu” nyt neljä Ukrainan maakuntaa, Donetsk, Luhansk, Zaporižžja ja Herson, joiden ”liittämissopimukset” presidentti Vladimir Putin allekirjoitti perjantaina Kremlin Yrjönsalissa järjestetyssä seremoniassa.

Ennen sopimusten allekirjoittamista Putin piti pitkän puheen, joka ei sisältänyt yllätyksiä tai uutisia. Etukäteen oli uumoiltu, voisiko Putin määrätä asevelvolliselle miehille matkustuskiellon tai julistaa jopa sotatilan.

Tällaisia uutisia ei venäläisten helpotukseksi tullut. ”Osittainen liikekannallepano” on jo pilannut riittävästi tunnelman, mikä on huomattu myös Kremlissä.

Mies odotti Venäjän-lipun kanssa Putinin ja alueliitosten tukikonsertin alkua Moskovan keskustassa perjantaina iltapäivällä. Kuva:  HS

Silti ainakin ulkomaalaisen oli Putinin puhetta kuunnellessa höristettävä välillä korviaan. Venäjän presidentti mainitsi puheessaan jopa satanismin. Kuulinko oikein?

”Tällainen täydellinen ihmisen kieltäminen, uskojen ja perinteisten arvojen nujertaminen saa uskonnon vastakkaiset piirteet, suoranaisen satanismin”, Putin sanoi.

Satanismiin edenneessä ajatteluketjussaan Putin oli arvostellut lännessä tunnustettua sukupuolen moninaisuutta eli että miehen ja naisen lisäksi on muitakin sukupuolia.

Ukrainan maakunnat ja niiden merkitys Venäjälle tai venäläisille jäivät puheessa sivuosaan. Venäläisissä kansalaisissa niiden liittäminen Venäjään ei aiheuta samanlaista hurmosta kuin Krimin liittäminen vuonna 2014.

Venäjä miehitti Krimin ja liitti sen itseensä ilman ainuttakaan laukausta. Krimin ”palauttaminen” kohotti kansallista itsetuntoa ja lisäsi Putinin kannatusta. ”Кrym naš” eli Krim on meidän toistelivat venäläiset pitkään.

Moskovalaisia viettämässä aikaa keskustassa Punaisen torin liepeillä perjantaina iltapäivällä. Kuva:  HS

ValtiojohTO on yrittänyt markkinoida Ukrainasta liitettäviä uusia maakuntia kansalaisille muun muassa iskulauseella ”yhdessä ikuisesti”.

Venäjä on sotinut Ukrainassa jo yli seitsemän kuukautta, loppua ei näy. Venäläinen yhteiskunta on jakautunut mielipiteissään. Vanhemmat ikäluokat, pienten kaupunkien ja maaseudun asukkaat tukevat Putinin sotatoimia, nuoret ja suurten kaupunkien asukkaat eivät.

Seurasin Putinin tukikonserttia Punaisen torin tuntumassa perjantai-iltana. Haastattelemistani konserttivieraista harva oli nähnyt presidentin päivällä pitämää puhetta. Osa ei edes tiennyt, että Putin oli puhunut iltapäivällä Kremlissä.

Silti Moskovan alueen pikkukaupungista konserttiin saapunut nainen kommentoi Putinin puhuneen ”oikein”. Putinin kannattajille on oikeastaan ihan sama, mitä presidentti puheessaan sanoo. Monen on vaikea käsittää, mitä Venäjä vaikkapa Hersonin ja Zaporižžjan alueilla oikein tekee.

Venäläisillä toreilla ”kansanäänestyksiin” suhtaudutaan vallan oikkuina, joita on mukauduttava tukemaan, koska vallanpitäjät tietävät paremmin. Venäjän liput liehuvat, vaikka väkisin.