Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Linnanmäen vekottimien nimiin tuli outo kaiku – Pumputin-peli kehottaa ”tempaisemaan toverit mukaan”

Kuuputin, Kieputin, Pumputin... Linnanmäen huvipuiston vekottimissa toistuu valtaapitävän venäläispresidentin nimi – vaikkakin tahattomasti. Putin-päätteiset nimet ovat herättäneet ihmetystä ja huvitusta.

Linnanmäen markkinointiviestintä- ja tapahtumajohtaja Kiti Friman kertoo, että laitteiden nimillä ei ole kytköksiä Venäjän istuvaan presidenttiin Vladimir Putiniin.

– Ne eivät ole saaneet inspiraatiota kenenkään henkilön nimestä, vaan tarkoitettu hyvän mielen sanaleikeiksi.

Frimanin mukaan Linnanmäen laitteilla on erityyppisiä, huvia ilmentäviä nimiä, joissa pyritään leikittelemään suomen kielellä.

Asiakkaat kyselevät ajoittain, mistä nimet juontuvat. Friman ei ole huomannut, että kyselyt olisivat korostuneet Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan viime helmikuussa.

– Koska eivät juonnu kenenkään nimestä, agendana ei ole muuttaa nimiä.

Pumputtimessa hilataan kuumailmapalloa korkeuksiin. Jenni Gästgivar

”Hupitwisti”

Etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan. Venäjä-kytköksiä voi siis havaita enempikin, jos oikein hakemalla hakee.

Saksalaisvalmisteinen Kieputin saapui huvipuistoon vuonna 1994. Vuosikymmenen ajan laite tunnettiin nimellä Top Spin, mutta nimi vaihtui vuonna 2004, kun kaikkien Linnanmäen laitteiden nimet suomennettiin. Putin valittiin toiselle jatkokaudelle aiemmin samana vuonna.

Kuuputin taas on avaruusaiheinen karuselli. Linnanmäellä se on huvittanut perheen pienimpiä vuodesta 2003.

Yle kirjoitti huhtikuussa venäläisen politiikan tutkijan Aleksandr Duginin kommenteista. Dugin oli täysimittaisen sodan puhjettua iloinnut MK-lehden haastattelussa, että rohkea ”aurinko-Putin” on voittanut varovaisen ja pragmaattisen ”kuu-Putinin”.

Pumputin-pelissä voiton vie pelaaja, joka saa pumpattua kuumailmapallon nopeiten yläilmoihin. Yhdysvaltalaislehti Politicon mukaan Pentagon on paraikaa kehittämässä uutta vakoilu-ohjelmaa, jolla voisi kirjaimellisesti nousta Venäjän yläpuolelle: kuumailmapalloja.

– Tempaise toverit mukaan, alkaa Pumputin-pelin kuvailu.

Linnanmäen vekottimien nimet haluttiin kääntää suomenkielisiksi. Jenni Gästgivar

Toveri-termissä on tietty neuvostoliittovivahteinen kaiku. Sana valikoitui Frimanin mukaan kuitenkin siksi, että se sopii yhteen tempaise-sanan kanssa.

– Linnanmäellä käytetään ”hupitwistiä”, eli omaleimaista puhetapaa. Sille ominaista on alkusoinnuilla leikittely.

Linnanmäen verkkosivuilla viestitäänkin hyvin värikkäällä kielellä: puhutaan huvipuiston hurjapäistä ja Merirosvolaivan pikkupiraateista. Viikinkilaivan kerrotaan keinuttavan kävijöitä erottaen maakravut merikarhuista.

Pilke silmäkulmassa nimettyjä laitteita ovat muun muassa Poppis ja Muksupuksu. Peleistäkin löytyy Puputti ja Pallotus. Huvipuistosta löytyy myös ravintola Hurlumhei.

Kuuputtimeenkin pääsee viihtymään. Jenni Gästgivar