Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Mies pakeni vankilan lampolasta – kohta lähtevät lampaatkin

Oulun käräjäoikeus tuomitsi viime perjantaina vuonna 1982 syntyneen miehen vangin karkaamisesta 30 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Syyttäjän mukaan mies oli hankkinut karkaamista varten itselleen kuskin ja sopinut tämän kanssa tapaamispaikan Pelson vankilan lähistölle. Karkaaminen oli tapahtunut siten, että mies oli poistunut vankilan lampolasta ja noussut tuntemattomaksi jääneen henkilön kuljettaman auton kyytiin.

Pako tapahtui juhannusta seuranneena maanantaina 22. kesäkuuta 2020. Karkuri tavoitettiin vasta saman vuoden lokakuun alussa etsintäkuulutuksen perusteella ja toimitettiin vankilaan.

Mies tunnusti tekonsa esitutkinnassa ja oikeus katsoi, että tapahtumat olivat edenneet syyttäjän esittämällä tavalla. Syytetty ei saapunut istuntoon vastaamaan syyttäjän vaatimuksiin.

– Ottaen huomioon karkaamisen kesto, karkaaminen suljetusta vankilasta ja teon suunnitelmallisuus, on oikeudenmukainen seuraamus teosta lyhyt vankeusrangaistus, jonka [syytetyn] entisyys huomioiden tulee olla ehdoton, tuomiossa todetaan.

Miehellä on mittava rikoshistoria. Hän on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana syytettynä eri käräjäoikeuksissa lukuisista rikoksista.

Hänet on tuomittu myös aiemmin vangin karkaamisesta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden viime lokakuussa antaman tuomion mukaan mies oli noin vuotta aiemmin ollut saattolomalla vankilasta ja karannut Vantaalla vartijalta mennessään kauppakeskuksen luona ulos tupakalle. Tästä paosta hän selvisi päiväsakoilla.

Oulun käräjäoikeuden tuore tuomio ei ole lainvoimainen.

Viimeinen korpivankila

Vankilapaot lampolasta ovat jäämässä historiaan, sillä sekä lampaat että vangit ovat poistumassa Vaalan kunnassa sijaitsevasta Pelson vankilasta.

Reilut 80 kilometriä Oulun keskustasta kaakkoon sijaitseva vankila korvataan uudella vankilalla, joka rakennetaan lähemmäs Vaalan keskustaa.

Viimeiseksi korpivankilaksi kutsutussa Pelson vankilassa on säilytetty vankien lisäksi harvinaisia lapinlehmiä ja suomen- ja kainuunharmaslampaita osana kansallista geenivaraohjelmaa. Vaalan uuden vankilan arvioidaan valmistuvan vuonna 2024, mutta eläimet alkavat tehdä lähtöä jo ensi viikolla.

Eläimet siirretään ensi torstaista alkaen Tervolaan Lapin maakunnan lounaisosaan ammattiopisto Lappian Louen koulutustilalle. Toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi kertoo, että Tervolaan on siirtymässä 140 lapinlehmää ja viitisensataa lammasta, joihin lukeutuu yli sata karitsaa.

Saariniemen mukaan Louella on valmistauduttu vankilatulokkaisiin.

– Juuri oli navetan työmaakokous. Kyllä me saadaan paikat kuntoon.

Kun eläimet poistuvat Pelsolta, karjaa jää Suomen vankiloista enää Huittisten vankilaan.