MM-jalkapallo | Denzel Dumfries nousi Hollannin sankariksi

Denzel Dumfries kuritti Yhdysvaltoja, joka tähtää vuoden 2026 MM-kotikisoihinsa.

Denzel Dumfries teki yhden ja syötti kaksi maalia. Kuva:  Adrian Dennis / AFP

Hollanti kukisti Yhdysvallat maalein 3–1 ja eteni ensimmäisenä joukkueena Qatarissa pelattavien jalkapallon miesten MM-kilpailujen puolivälieriin.

Denzel Dumfries oli Hollannin sankari lauantaina pelatussa neljännesvälierässä, kun hän syötti kaksi maalia ja teki yhden.

Memphis Depay laukoi Dumfriesin poikittaissyötöstä 1–0-lukemat jo kymmenennellä peliminuutilla. Ensimmäisen puoliajan lisäajalla Dumfries petasi maalintekopaikan Daley Blindille. Takavuosien maajoukkuepelaajan ja nykyisen maajoukkueen apuvalmentajan Danny Blindin poika ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä.

Toisella puoliajalla maalivahti Matt Turner esitti muutaman huipputorjunnan ja piti Yhdysvallat pelissä. Hän pysäytti esimerkiksi Depayn lähietäisyydeltä puskeman pallon.

Yhdysvaltojen suurin tähti Christian Pulisic teki maalin ja loukkaantui alkulohkon päätösottelussa Irania vastaan, mutta tokeni neljännesvälierän avauskokoonpanoon. Pian Turnerin huipputorjunnan jälkeen Pulisic syötti Haji Wrightin 1–2-kavennuksen.

Kiri jäi vajaaksi, kun Dumfries laukoi Daley Blindin syötöstä 3–1-maalin ja paketoi pelin.

Puolivälieräpaikka maistui Hollannille, joka ei päässyt vuonna 2018 Venäjällä pelattuihin edellisiin MM-kilpailuihin. Hollanti kohtaa puolivälierissä lauantain Argentiina–Australia-myöhäisottelun voittajan. Puolivälierä pelataan ensi viikon perjantaina.

Myöskään Yhdysvallat ei ollut mukana neljä vuotta sitten, joten joulukuussa 2018 päävalmentajana aloittanut Gregg Berhalter pystyi olemaan ylpeä joukkueensa suorituksesta Qatarissa, vaikka kisaurakan ensimmäinen tappio harmitti.

”Jätkät tekivät kaikkensa, mutta se ei riittänyt. Olen ylpeä tästä joukkueesta, mutta pettynyt tämän ottelun tulokseen”, Berhalter sanoi kenttähaastattelussa.

Yhdysvallat tähtää vuoden 2026 MM-kilpailuihin, joita se isännöi Kanadan ja Meksikon kanssa.