Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Näin Merivoimien suurimmat alukset vertautuvat USS Kearsargeen

Merivoimien käyttöön tulevat lähivuosina Suomen itsenäisyyden ajan pisimmät sotalaivat.

Grafiikassa vertailukohtana USS Kearsarge -alukselle ovat suomalaiset miinalaivat Hämeenmaa ja Uusimaa. Kuva:  Lassi Rinne, Roni Rekomaa / Lehtikuva, IS, Puolustusvoimat

YHDYSVALTAIN laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge tuskin jäi keneltäkään huomaamatta, kun kolossaalinen alus kävi Helsingin Hernesaaressa suuren mediahuomion saattelemana. 257-metrinen alus on siirtynyt harjoittelemaan pohjoiselle Itämerelle ja Hangon seudulle yhdessä Merivoimien kanssa 19. elokuuta asti.

USS Kearsarge kuuluu Wasp-luokan maihinnousutukialuksiin. Luokan alukset on suunniteltu laskemaan vihollisen rannikolle joukkoja sekä kuljettamaan joukkoja helikoptereiden avulla haluttuihin kohteisiin.

Ne ovat suurimpia tyyppinsä laivoja maailmassa.

Aluksen mittasuhteista kertoo merkittävästi sekin, kuinka se vertautuu Suomen Merivoimien suurimpaan kalustoon. Grafiikassa vertailukohtana jenkkialukselle ovat suomalaiset Miinalaivat Hämeenmaa ja Uusimaa, joiden rungon pituus on 77 metriä. Merivoimat kertovat Hämeenmaa-luokan miinalaivojen olevan avomeri- ja jäissäkulkukelpoisia aluksia.

Miinalaiva Hämeenmaa ja yläpuolella Sea King -kopteri Northern Coasts (NOCO) kuvattuna Porissa 22. syyskuuta 2010. Suomi isännöi tuolloin kansainvälistä merellistä kriisinhallintaharjoitusta. Kuva:  Martti Kainulainen / Lehtikuva

Näitä aluksia käytetään miinoitustehtävien lisäksi meriliikenteen suojaamiseen, merialueen valvontaan ja johtoaluksina. Merivoimilla on kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa. 1990-luvulla rakennetuista laivoista luovutaan lähivuosien aikana.

Ne tullaan korvaamaan Pohjanmaa-luokan korveteilla.

Monitoimikorvetteja käytetään pinta-alusten ja sukellusveneiden torjuntaan, ilmatorjuntatehtäviin sekä merioperaatioiden johtamiseen. Nämä alukset tulevat olemaan julkisuuteen lausuttujen arvioiden mukaan peräti 114-metrisiä.

Suomen suurimmat sota-alukset olivat panssarilaivat Ilmarinen ja Väinämöinen, joiden pituus oli 93 metriä. Ne olivat käytössä toisen maailmansodan aikaan.

Miinalaiva Uusimaa. Kuva:  Puolustusvoimat