Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

NEOT arvioi, että hallituksen suunnitteleman jakeluvelvoitteen vaikutus pumppuhintoihin olisi lopulta jopa 78 senttiä litraa kohden

Jos jakeluvelvoitteen nosto toteutuu, hinnat nousevat varsinkin dieselpumpuilla.

Uudistettavan jakeluvelvoitelain korotetuilla velvoitetasoilla on tarkoitus kattaa muun muassa vuosilta 2022 ja 2023 toteuttamatta jäävät liikenteen päästövähennykset. Kuva:  Kimmo Penttinen

Muun muassa St1-, ABC- ja Shell-ketjujen asemille polttoaineet toimittava North European Oil Trade Oy NEOT arvioi, että vuonna 2030 jakeluvelvoitteen kustannus fossiilisten liikennepolttoaineiden loppukuluttajalle olisi jopa 78 senttiä per litra.

Arvio liittyy hiljattain lausuntokierroksella olleeseen uuteen lakiesitykseen, jolla on tarkoitus korottaa uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen vuositasoja merkittävästi vuodesta 2024 alkaen.

Lue lisää: Pumppuhintojen laskemiseen tähtäävä lakimuutos voi tuoda tuhdin lisälaskun tulevaisuudessa

NEOT kertoo lausunnossaan, ettei biopolttoaineiden tuottamiseen sopivia raaka-aineita ole yksinkertaisesti riittävästi.

Raaka-aineiden niukkuus taas nostaa markkinahintoja, mikä näkyy kansalaiselle polttoaineen kuluttajahintojen nousuna.

Lakiluonnoksessa arvioidaan, että velvoitetason noustessa 13,5 prosentista 28 prosenttiin vuonna 2024 hintavaikutus tulisi olemaan pumpuilla 24 senttiä/litra, mutta NEOTin mukaan summa voi olla suurempikin.

Lue lisää: SOK on huolissaan bensiinin ja dieselin hintojen vaikutuksista 2,4 miljoonaan asiakasomistajaan – ”kokonaiskustannus ylittänee jo miljardin euron rajan”

”Vuonna 2030 jakeluvelvoitteen ollessa 34 % arvioimme jakeluvelvoitteen täytön kustannuksen loppukuluttajalle olevan jopa 78 snt/l”, NEOT summaa lausunnossaan ja jatkaa:

”Suomeen sopivia HVO-komponenttien (suom. uusiutuvan dieselin) tuottajia on erittäin vähän ja myyjä pystyy sanelemaan sopimusehdot.”

NEOT on merkittävä Itämeren alueella toimiva itsenäinen polttoainehankintayhtiö, jonka omistavat St1 ja SOK.

NEOT:n markkinaosuus liikenteeseen jaelluista polttoaineista on Suomessa yli 40 prosenttia.

Lue lisää: Bensiini vai diesel? Näistä toiseen kohdistuu nyt selkeästi enemmän poliittista hintapainetta

Valtioneuvosto hyväksyi toukokuussa 2021 periaatepäätöksen kotimaan liikenteen päästöjen vähentämisestä eli niin sanotun fossiilittoman liikenteen tiekartan.

Tiekarttaan on muun muassa kirjattu toisen vaiheen lisäkeinoksi liikennepolttoaineiden biokomponentteja koskevan jakeluvelvoitteen nostaminen vuonna 2030 kaikkiaan 34 prosenttiin.