Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pääkirjoitus: Sanna Marin käy nyt Putinin kimppuun nasevalla sloganilla

Pääministeri Sanna Marin (sd) ihastutti taas kansainvälistä mediaa ja someyleisöä, kun hän kommentoi Prahassa ytimekkäästi Ukrainan sotaa.

Marin vastasi toimittajan kysymykseen, että tie sodan loppumiseen on yksinkertaisesti se, että Venäjä lähtee Ukrainasta.

Toimittajan esittämä kysymys liittyi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin aiempiin pohdintoihin siitä, mikä voisi olla Venäjän presidentin Vladimir Putinin väylä ulos sodasta sen jälkeen, kun tämä on moneen otteeseen jo uhannut ydinaseiden käyttämisellä.

Monet näyttivät ihastuneen Marinin suorasukaiseen vastaukseen, jossa ei liiemmin pohdiskeltu myönnytyksiä tai kasvojen säilyttämistä. Pääministeri oli selvästi itsekin mielissään nasevasta kommentistaan, koska hän naurahti sen päälle tyytyväisen oloisena.

Marin on likipitäen läpi vuoden vetänyt johdonmukaisen ankaraa Venäjän-politiikkaa. Pääministeri on ollut vaatimassa kovempia pakotteita ja EU:lle yhteistä tiukkaa linjaa. Kesän jälkeen hän on yhtä lailla vaatinut viisumien myöntämisen lopettamista venäläisille ja kannattanut Suomen ja Venäjän välisen rajan osittaista aitaamista.

Suomen ajama ja harjoittama Venäjä-linja onkin jo huomattavasti tiukempaa kuin valtaosassa EU-maita. Etenkin ulkoministeriössä ollaan jo huolissaan siitä, näyttäytyykö Suomi enemmänkin Neuvostoliiton traumatisoimalta Baltian maalta kuin oikealta Pohjoismaalta.

Baltian maiden linjan karttelemisesta tulee helposti vain uusi kiertoilmaus vanhalle kunnon suomettumiselle. Pohjoismaat on Suomelle se oikein arvoyhteisö, mutta samalla on muistettava, ettei Tanskalla, Ruotsilla tai edes Norjalla ole Suomen kaltaista pitkää yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Historiamme on aivan erilainen kuin Virolla, Latvialla tai Liettualla mutta rajan aiheuttamat ongelmat ovat samanlaisia. Ongelmat on pystyttävä ratkaisemaan tavalla, joka on Suomen etujen mukainen.

Lisäksi vallalla oleva kansalaismielipide näyttää myötäilevän Baltian maiden ajamaa tiukkaa linjaa – suomalaiset ovat saaneet tarpeekseen pehmeästä lähestymistavasta.

Tämän tietysti tietää myös pääministeri Sanna Marin, joka on läpi hallituskautensa haistellut hyvin tarkasti yleistä mielipidettä – olipa sitten kyse koronatoimista tai Venäjän vastaisista toimista.

Marinin naseva kuitti on sosiaalisen median aikakauteen sopiva. Se leviää helposti ja nopeasti ja asettaa naurunalaiseksi niin Vladimir Putinin kuin Venäjää myötäilevissä kannoissaan kiemurtelevan Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin: ”Hei boom-boom-boomeri, ota coolimmin”.

Marin on tietysti oikeassa, ja ainoa oikea lopputulos Ukrainan sodalle on se, että Venäjä vetäytyy valloittamiltaan alueilta. Valitettavasti ainakin tällä haavaa näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että Venäjä ikinä luopuisi 2014 miehittämästään Krimin niemimaasta.

Siksi Joe Biden joutuu viemään pohdintansa hieman pidemmälle. Jos Putin todellakin päätyisi käyttämään ydinaseita, Yhdysvaltain olisi ratkaistava miten kammottaviin toimiin vastataan. Suomi, Pohjoismaat ja baltit vain seuraavat sivusta.