Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

”Putinin kokki” värvää vankeja Venäjän pahamaineisiin Wagner-joukkoihin – houkuttimena ilmainen ruumisarkku

Venäläinen oppositiomedia Verstka uutisoi, että Venäjän armeijaan haalitaan uusia taistelijoita jopa vankiloista. Verstka on selvittänyt asiaa yhteistyössä vankien perheitä auttavan hyväntekeväisyysjärjestön kanssa.

Lähteiden mukaan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva liikemies, oligarkki Jevgeni Prigožin kiertelee venäläisvankiloita värvätäkseen niistä uusia taistelijoita.

– Kolme vankia kertoi ihmisoikeusaktivisteille, että liikemies Jevgeni Prigožin on väitetysti tulossa vierailulle vankileirille, Verstka kertoo.

”Putinin kokkina” tunnettu Prigožin johtaa pahamaineista Wagner-ryhmää, eli Putinin varjoarmeijaksi kutsuttua yksityistä venäläistä palkka-armeijaa. Hänen kerrotaan värvänneen ainakin 1 000 uutta sotilasta kaikkiaan seitsemästätoista vankilasta.

Prigožinin kerrotaan luvanneen vangeille 200 000 ruplan (noin 3 200 euron) palkan ja presidentin myöntämän armahduksen. Lisäksi palkka-armeijaan houkutellaan sotilaita lupaamalla heidän perheilleen ilmainen arkku, mikäli he kaatuvat taisteluissa.

Vangit kertovat hyväntekeväisyysjärjestön työntekijöille, että Wagner vaatii valituilta hyvää fyysistä kuntoa ja uskollisuutta puolustaa synnyinmaata.

– Wagnerin värvääjät torjuvat vanhukset ja vakavasti sairaat. Vankeja pyydetään kokeeksi tekemään lattialla punnerruksia ja vatsalihasliikkeitä tai suorittamaan muita fyysisiä tehtäviä, vangit paljastavat Verstkalle.

Vasta tämän jälkeen vangit pääsevät vankilasta saadakseen peruskoulutuksen, jonka jälkeen heidät lähetetään rintamalle.

Jevgeni Prigožin johtaa Putinin varjoarmeijaksi kutsuttua Wagner-ryhmää, jota on syytetty julmuuksista ja ihmisoikeusrikoksista. AOP

Kiinnostus murhaajiin

Vaikka Wagner-ryhmän tiiviit siteet presidentti Putiniin on paljastettu useissa eri medioiden tekemissä selvityksissä, Venäjä on kiistänyt kytköksen. Putin on myös väittänyt, ettei Wagner osallistu sotatoimiin ja ettei se edusta Venäjää, vaikka se olisikin mukana taisteluissa.

Asiantuntijoiden mukaan Putin pystyy tämän vuoksi kiistämään vastuun ja irtisanoutumaan ryhmän toiminnasta, joka ei useinkaan kestä päivänvaloa.

Wagnerin sotilaita on syytetty julmuuksista, raakalaismaisuudesta ja ihmisoikeusrikkomuksista. Esimerkiksi Saksan tiedustelupalvelun mukaan Wagnerin sotilaat olivat osallisena muun muassa Butšan verilöylyssä, joka paljastui keväällä.

Tämän vuoksi ei ole suuri yllätys, että Verstkan mukaan Prigožin ja muut värvääjät ovat osoittaneet suurinta kiinnostusta vankeihin, joilla on murha- tai ryöstötuomio.

– Vankeja, joilla on huume- tai seksirikostuomio, ei yleensä valita, Verstka kirjoittaa siteeraten vankeja.

Vankien perheitä auttava järjestö varoittaa kuitenkin, että Wagneriin liittyminen ei todennäköisesti ole vankien ja näiden perheiden toivoma helppo keino tuomion kumoamiseksi.

Syy on juurikin siinä, että Venäjän valtio ei tunnusta Wagneria tai muita venäläisiä palkka-armeijoita eikä se ole näin lainkaan velvollinen vahvistamaan niiden antamia lupauksia esimerkiksi tuomioiden kumoamisesta.

– Voimme neuvoa sukulaisia, että heidän tulisi mahdollisuuden salliessa kertoa riskeistä rakkailleen ja yrittää saada heidät torjumaan värvääjien tarjoukset, järjestö toteaa.

Prigožinin edustaja on kiistänyt Verstkan tiedot todeten, ettei tämä ole osallisena värväyskampanjassa.

Venäjän armeija kaipaa kuitenkin lisävahvistuksia, sillä se on kärsinyt huomattavia tappioita hyökkäyssotansa aikana.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon arvioi maanantaina, että Venäjän armeija tappioiden nousseen jopa 80 000 sotilaaseen alle puolessa vuodessa. Luku sisältää sekä kaatuneet että haavoittuneet taistelijat.